Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Talianska televízia zverejnila fotografie zo sledovania Jána Kuciaka pred vraždou
Zdielať na

Talianska televízia zverejnila fotografie zo sledovania Jána Kuciaka pred vraždou

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Talianska televízia Rai 1 zverejnila fotografie zo sledovania novinára Jána Kuciaka pred jeho smrťou. Na prípade na Slovensku pracovala aj talianska novinárka Maria Grazia Mazzola, ktorá reportáž spracovala. Pozrite si fotografie, na ktorých má byť zachytený Ján Kuciak napríklad pri čakaní na autobus.

​Talianska televízia Rai 1 v piatok zverejnila exkluzívne zábery zo sledovania investigatívneho novinára Jána Kuciaka pred jeho smrťou. Prípadu sa na Slovensku niekoľko dní venovala aj talianska novinárka, ktorá je zároveň odborníčkou na mafiu, Maria Grazia Mazzola. "Tieto fotografie sú dôkazom, že slovenský investigatívny žurnalista Ján Kuciak bol pred svojou smrťou vo februári špehovaný a sledovaný," uviedla novinárka vo svojej reportáži. Prvý s touto informáciou prišiel Denník N.  

Na prípade s ňou mali spolupracovať aj tvorcovia webu Buongiorno Slovakia. Podľa informácií, ktoré uviedli v článku na svojom webe, mali byť fotografie urobené krátko pred vraždou Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. K úkladnej vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice došlo 21. februára v ich rodinnom dome vo Veľkej Mači. Po siedmich mesiacoch polícia zadržala štyroch podozrivých, ktorých následne obvinila. Alenu Zs. spolu s Tomášom Sz., Miroslavom M. a Zoltánom A. vzal sudca do väzby 30. septembra, kde sú doteraz. Stíhajú ich aj za ďalšie trestné činy. 

Pozrite si celú reportáž talianskej novinárky, ktorá získala exkluzívne fotografie zo sledovania Jána Kuciaka: 

O sledovaní Kuciaka vypovedal aj bývalý novinár a a príslušník Slovenskej informačnej služby Peter Tóth. Ten mal pred políciou údajne priznať, že na pokyn Kočnera sledoval niekoľkých známych slovenských žurnalistov. Denníku N to mali potvrdiť viaceré policajné zdroje. 

Lustrovali Jána Kuciaka pred smrťou?

Pavol Vorobjov, riaditeľ spravodajskej jednotky finančnej polície, mal podľa viacerých zdrojov pred svojimi kolegami vypovedať o tom, či, prečo a na koho pokyn v policajných databázach lustroval Jána Kuciaka. Na otázky TV JOJ odpovedať nechcel. "Nebudem sa k tomu momentálne vyjadrovať, ja.. pochopte, že ani nemôžem a viete, je to vo vyšetrovaní, je to živá vec," povedal. Problém je v tom, že si mal tento policajný funkcionár novinára lustrovať pár mesiacov pred vraždou, informoval o tom týždenník Plus 7 dní. Navyše na pokyn vtedajšieho policajného prezidenta. Svojho suseda, Tibora Gašpara. "Takýto príkaz som nikdy nevydal! Nemám o týchto tvrdeniach z vyšetrovania žiadne informácie, preto sa nedokážem k veci bližšie vyjadriť," vyjadril sa Gašpar.  

Tibor Gašpar v týchto dňoch podal trestné oznámenie, po tom čo ako poradca ministerky vnútra Denisy Sakovej skončil. Pre TV JOJ uviedol, čoho sa bude týkať. "Podávam trestné oznámenie, ktoré som zakvalifikoval ja osobne ako oznamovateľ, za podozrenie zo zneužívania právomoci verejného činiteľa, prípadne za podozrenie zo spáchania trestného činu marenia spravodlivosti a iné," uviedol s tým, že bude už na tom, kto jeho oznámenie bude vybavovať, aby si to právne posúdi. 

Pozrite si celú reportáž o tom, prečo Tibor Gašpar skončil ako poradca u ministerky Sakovej: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy