Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Detská nemocnica na Kramároch má problém. Nemá ju kto upratovať
Zdielať na

Detská nemocnica na Kramároch má problém. Nemá ju kto upratovať

BRATISLAVA / Nemocnica a najmä špecializovaná detská nemocnica je miesto, s ktorým si automaticky spájame pravidelné a naozaj dôkladné upratovanie. Niektoré priestory majú byť podľa platnej vyhlášky ministerstva zdravotníctva čistené aj niekoľkokrát denne. V detskej nemocnici na Kramároch s tým však momentálne majú problém. Upratovať v nej vraj nemá kto.

Redakcii TV JOJ sa ozvali zamestnanci detskej nemocnice s tým, že už druhý deň nie je zabezpečená upratovacia služba. "Celá nemocnica má dve upratovačky. Teraz si požičala čistiaci stroj z požičovne," povedali zamestnanci NÚDCH. 

Hovorkyňa nemocnice Dana Kamenická potvrdila, že s poskytovaním upratovacích služieb majú už dlhšie problémy. "V NÚDCH si od dnešného dňa dočasne vykonávame upratovanie vo vlastnej réžii v súčinnosti s nemocničným epidemiológom a hygienikom. K tomuto riešeniu sme pristúpili z dôvodu dlhodobých problémov týkajúcich sa jednak kvality aj kvantity poskytovaných služieb, čo sme v nemocnici, kde liečime najťažších pacientov z celého Slovenska, nemohli v žiadnom prípade tolerovať." 

Paragraf 10 vyhlášky ministerstva zdravotníctva o požiadavkách na prevádzku zdravotníckych zariadení z hľadiska ochrany zdravia hovorí:

(1) Upratovanie sa vykonáva vo všetkých priestoroch zariadenia raz denne navlhko.
(3) Upratovanie navlhko sa vykonáva:
c) na detskom oddelení všetkých typov najmenej dva razy denne,
f) na každom pracovisku ihneď po náhodnej kontaminácii.

Upratovanie si vraj zatiaľ zabezpečujú vlastnými silami. "Na pracoviskách, ktoré si vyžadujú zvýšený hygienický režim, máme už dlhodobo upratovanie zabezpečené vo vlastnej réžii pracovníkmi v trvalom pracovnom pomere. Dočasne ho zabezpečujú sanitári a prijímame nové pracovné sily," hovorí Kamenická. 

Problémy s upratovaním tu nemajú po prvýkrát. Približne pred troma rokmi, keď sa Národný ústav detských chorôb (NÚDCH) ešte volal Detská fakultná nemocnica s poliklinikou, bola situácia veľmi podobná. Detská nemocnica už chystá výberové konanie na novú firmu, ktorá im bude upratovať.

Pozrite si reportáž o ďalšom probléme, v tomto prípade na Univerzitnej nemocnici v Bratislave. Lekári napísali otvorený list ministerke: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy