Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Obyvatelia Hlohovca sú často bez vody. Monitorovacia technika nepomáha
Zdielať na

Obyvatelia Hlohovca sú často bez vody. Monitorovacia technika nepomáha

HLOHOVEC / V Hlohovci majú veľké straty pitnej vody pre starý poruchový vodovod. Mesto to riešilo tak, že nainštalovalo v jednej časti monitorovaciu techniku, ktorá včas avizuje poruchy. Obyvatelia si myslia, že je najvyšší čas, aby sa pristúpilo k postupnej výmene potrubia.

V Hlohovci netiekla pitná vody. Podľa pracovníkov vodárni, v januári tohto roka došlo ku štyrom poruchám. "V Hlohovci je s vodou kritická situácia, lebo máme zlé potrubie, všetky peniaze išli na zámok, aby sa robil zámok, nie na to čo treba," uviedol obyvateľ mesta Miroslav Vendlek. V inej časti Hlohovca bola porucha minulý víkend. "Takéto havárie, pri ktorej jame stojíme na Dilongovej ulici v meste Hlohovec, sú pomerne časté. Tam roztrhnuté potrubie, tamto zas na druhom sídlisku," dodal ďalší obyvateľ Hlohovca. 

Mesto Hlohovec má mestskú vodárenskú spoločnosť, ale vodu nakupuje z Trnavy. "Tým, že sa nerieši havarijný stav potrubia s vodou tak sú úniky až 40 percent," informovala Eva Kovalčíkov, poslankyňa mestského zastupiteľstva. Člen dozornej rady v mestských vodárňach pre TV JOJ povedal, že ide o veľkú sumu peňazí. Podľa výročnej správy vodárenskej správy vodárni, boli straty vody v roku 2017 takmer 634 tisíc metrov kubických. "Rozdiel medzi tým, čo nakúpi a to, čo predá sú tieto objemové straty," dodal Michal Šuliman, člen dozornej rady vodární.

Primátor mesta povedal, že ako aj iné mestá, majú zastaralý vodovod. "Preto sme v minulých dvoch rokoch namontovali modernú monitorovaciu techniku, to znamená, že my dnes vieme identifikovať poruchy hneď," objasnil Miroslav Kollár, primátor mesta Hlohovec. Mnohí Hlohovčania sú presvedčení, že je najvyšší čas, aby sa vymenilo potrubie. "Tu je porucha oni ju opravia, za dve hodiny bude porucha tam, a ešte ďalej a ešte ďalej. Keby sa vymenilo celé potrubie tak bude možno 30 rokov pokoj," povedal Michal Šuliman. 

TV JOJ sa zaujímala aj o to, ako je to so stratou vody napríklad v Bratislavskej vodárenskej spoločnosti. "V roku 2017 bolí straty vody na úrovni 26, 2 percenta, čo je v porovnaní z rokom 2011, zníženie o 9,6 percentuálneho bodu," dodala Alexandra Maszayová, pracovníčka oddelenia PR a marketingu bratislavskej vodárenskej spoločnosti. 

Počas dažďov do dvoch obytných domov tečie voda a dosahuje až niekoľko centimetrov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy