Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Teploty začali lámať rekordy. Môžeme očakávať zmenu?
Zdielať na

Teploty začali lámať rekordy. Môžeme očakávať zmenu?

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Už naplno pociťujeme prúdenie veľmi teplého vzduchu k nám. Teplota stúpa, sneh mizne. Máme síce veľa oblakov a aj popŕcha, ale predsa cítiť, že teplý vzduch k nám prúdiaci má veľkú silu. Na niektorých miestach Slovenska je dokonca okolo 10 stupňov Celzia.

"Podľa operatívnych údajov už bol prekonaný rekord maximálnej teploty vzduchu na východe Slovenska, kde v Kamenici nad Cirochou sme o 12.00 hodiny namerali 9.7°C, rekord bol doposiaľ hodnotu 9.3°C. Je to s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobené fénovým efektom cez Vihorlat," poznamenala meteorologička Miriam Jarošová z Najlepšieho počasia. 

Ten istý efekt prináša vysokú teplotu aj do okolia Žiliny. V Žiline je teplota vyššia ako 10°C, rekord je síce vyšší, ale stále ešte teplota má potenciál stúpať. Takmer 10°C je aj na severe Oravy , v Liesku . "Uvidíme, ako vysoko sa dnešná teplota dostane aj v týchto, zvyčajne najchladnejších lokalitách Slovenska," povedala ďalej Miriam. 

Ešte minulý týždeň v Oravskej Lesnej namerali pri zemi takmer mínus 28, predvčerom mínus 14 a dnes až dva stupne nad nulou. Na tento teplotný šok reagujú aj vodohospodári. Sú pripravení tiež na najhorší scenár, ak by po snehovej kalamite prišli záplavy. Aj v najsevernejšej obci Slovenska v Oravskej Polhore sa ľudia obávajú najhoršieho - záplav

Pozrite si reportáž ako to momentálne vyzerá v okolí Oravy: 

​V súvislosti s oteplením pozorujeme aj rapídne ubúdanie snehovej pokrývky. V okolí Rajca ubudlo už takmer 20 cm, aj na severe Kysúc a Oravy pôsobením silného vetra sa výška snehovej pokrývky znižuje. "Samozrejme, že topiaci sa sneh bude zvyšovať hladinu lokálnych tokov, ale pretože sa začiatkom budúceho týždňa zase ochladí, topenie snehu už nebude postupovať takým tempom, aby spôsobilo problémy na rozsiahlej ploche nášho územia," vysvetlila meteorologička. 

Hrozí lavínové nebezpečenstvo 

Na horách,  zhruba do výšky asi 1200 m, budú zrážky tekuté. Až nad touto výškou sa objaví sneh, ale vlhký, mokrý, ťažký. Počas víkendových dní bude ešte aj silno fúkať. Bude viať búrlivý vietor až víchrica. Oteplenie zhorší kvalitu snehu a aj zvýši lavínové nebezpečenstvo. Venujte preto pozornosť oznamom Horskej služby.

Lyžiari a turisti v Tatrách si musia dať pozor na silnú víchricu a lavíny. Pozrite si reportáž priamo z terénu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy