Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ľady sa pohli. Obyvatelia Turzovky si úľavou vydýchli
Zdielať na

Ľady sa pohli. Obyvatelia Turzovky si úľavou vydýchli

KYSUCA / Obyvateľov Turzovky vyľakala situácia na rieke Kysuca. Na Vyšnom konci tohto mesta sa nahromadili ľadové kryhy v úseku približne jedného kilometra. Pochopiteľne preto sa ľudia veľmi báli toho, že bude nasledovať povodeň.

Na Vyšnom konci Turzovky sa nahromadili ľadové kryhy v úseku približne jedného kilometra. Pri výraznom oteplení, ktoré zasiahlo aj tento chladný región, sa začal topiť sneh a stúpla hladina rieky Kysuca. Krátko pred obedom sa v koryte vodného toku v Turzovke zastavili kusy ľadu. "Sme počuli, ako to buchlo o lávku a odvtedy to tak stálo," uviedol jeden z obyvateľov. 

​V dlhom úseku, kde sa nakopili kryhy, je aj kovová lávka pre peších. Hasiči ju museli uzavrieť a okrem toho boli pripravení zasiahnuť, aby odvrátili hroziace nebezpečenstvo. "Bola dôvodná obava, aby sa náhodou voda nevybrežila a rieka neohrozovala majetky," povedal Ľubomír Golis, primátor Turzovky. 

V čase, keď ľudia čakali, že každú chvíľu dorazí technika, ktorá prečistí rieku, sa nečakane ľady samy pohli. Prírodné divadlo miestni sledovali so zatajeným dychom. Kryhy odplávali, v priebehu pár minút hladina vody klesla o dva metre

Počas monitorovania ľadovcovej krásy, objavili vedci nezvyčajný úkaz:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy