Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Koniec sveta nebude. Asteroid minul Zem
Zdielať na

Koniec sveta nebude. Asteroid minul Zem

BRATISLAVA / Asi 1 a pol kilometrový asteroid s označením 2002 NT-7 mal v piatok preletieť v tesnej blízkosti Zeme a vraj nebolo vylúčené, že by sa s ňou mohol aj zraziť. Konšpirátori o konci sveta sa ihneď chytili témy a živia ju dodnes. Aj napriek tomu, že astrofyzici medzitým prepočítali jeho dráhu a ubezpečovali, že žiadna zrážka nehrozí. Dokonca ani prelet spomínaného asteroidu zajtra nebude - už bol.

Prvotné prepočty dráhy asteroidu ihneď po jeho objavení v roku 2002 jednoznačne predpovedali jeho zrážku so Zemou. "S rozmermi 1,4 kilometra parí k väčším kusom v skupine hazard asteroidov," uviedol astrofyzik Jiří Šilha.

To sú asteroidy s veľkosťou nad 100 metrov a sú považované za najnebezpečnejšie. Tento obor by sa mal 1. februára priblížiť tesne k Zemi s vysokou pravdepodobnosťou zrážky. Takáto správa sa v roku 2002 šírila ako blesk. "Po uskutočnení viacerých pozorovaní sa ukázalo, že to bola veľká chyba odhadu," pokračuje Šilha. 

Už preletel 

Aj napriek tomu, že astrofyzici chybu priznali, ako už vieme, zlá správa sa šíri ľahšie ako dobrá. A táto sa šíri dodnes, hoci asteroid 2002 NT7 už okolo Zeme stihol preletieť. A síce 12. januára okolo 8:00 hodine ráno. 

A letel dostatočne ďaleko od Zeme, až 150-krát ďalej ako je od nás vzdialený Mesiac. Pre tých, ktorí sa katastrof radi boja, však o pár týždňov nebesá pripravili ďalší dôvod na obavy - asi 270-metrový asteroid. Vzdialený od Mesiaca bude asi 10-krát. 

Zrážka so zemou 

Dôvod na obavy zo zrážky asteroidu so Zemou však predsa len existuje, ale až v roku 2029. Všeobecne za najnebezpečnejší je považovaný asteroid Apophis objavený v roku 2004. Nepatrí síce k najväčším, ale na vážnu katastrofu postačuje 3-krát menší. Tento je však nebezpečný hlavne tým, že sa k Zemi priblíži 10-krát bližšie ako je náš Mesiac. "Na úrovni 40 tisíc km nad Zemou, je to o 5 tisíc viac nad družicami," vysvetľuje Šilha. 

Pozrite si reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články