Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Dane či diaľničné známky. Čo všetko je potrebné dnes zaplatiť?
Zdielať na

Dane či diaľničné známky. Čo všetko je potrebné dnes zaplatiť?

BRATISLAVA / Január je významným mesiacom nielen tým, že sa začína nový rok, ale aj rôznymi povinnosťami pre občanov Slovenskej republiky. Krátky prehľad vám pomôže sa zorientovať v tom, aké dane treba zaplatiť a dôležité je nezabudnúť aj na diaľničnú známku.

Prvým termínom na podávanie daňových priznaní je práve posledný januárový deň.

O ktoré dane sa ale konkrétne jedná?

Daň z nehnuteľnosti, čiže daň za byt, dom a garáž sa podáva, ak osoba kúpila alebo vydražila spomínané priestory. Daňové priznanie sa podáva do konca januára a na základe neho samospráva určí výšku dane. Zaplatiť ju je možné aj o zopár mesiacov neskôr. Túto daň je nevyhnutné podať aj v tom prípade, ak ste dom nekupovali, ale nastala zmena vo vlastníctve nehnuteľnosti - čiže napríklad, ak ste dokúpili pozemok alebo garáž alebo prekvalifikovali priestory napríklad z obytných na podnikateľské. 

Daň z motorových vozidiel je nevyhnutné zaplatiť vtedy, ak je auto využívané na podnikateľské účely. 

Daň za psa platí majiteľ až vtedy, keď jeho domáci miláčik dospeje do veku 6 mesiacov. Daň sa platí mestu alebo obci v mieste bydliska, kde psa treba samospráve vopred nahlásiť. Na základe toho obec vyrubí daň.

Koniec januára prináša aj koniec platnosti diaľničnej známky

Koncom januára 2019 vodiči musia opätovne zaplatiť diaľničnú známku. Cena e-známky sa tento rok sa nemení a ostáva rovnaká už od roku 2016. Za najdrahšiu ročnú známku zaplatíme 50 eur, mesačná a desaťdňová sú lacnejšie, konkrétne 14 eur a 10 eur. Výhodou nového systému je, že si vodič môže vybrať, od ktorého dňa bude mesačná alebo desaťdňová známka platiť, aj keď si ju kúpi v iný deň. 

Predchádzajúce nalepovacie známky si vodič mohol zakúpiť len na čerpacej stanici alebo presne určenom predajnom mieste. V prípade elektronických diaľničných známok sa situácia zmenila a ich nákup sa uľahčil, keďže je to možné aj prostredníctvom webovej stránky eznamka.sk z pohodlia domova alebo ak si na poslednú chvíľu vodič spomenie, že má nevyhnutné povinnosti. 

Súvisiace články