Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Správne tempo CHUDNUTIA a vhodná STRAVA. Čo radí Viktor Bielik z relácie REŠTART?
Zdielať na

Správne tempo CHUDNUTIA a vhodná STRAVA. Čo radí Viktor Bielik z relácie REŠTART?

BRATISLAVA / Športový fyziológ Viktor Bielik z relácie TV JOJ Reštart vám opäť prináša niekoľko rád. Neviete, ako správne nabehnúť na odporúčaný stravovací a pohybový plán? Ste zúfalí z vášho jedálnička? Neviete sa rozhodnúť, ktorú fyzickú aktivitu vybrať? Prečítajte si, čo tentokrát odporúča kondičný tréner Viktor.

Ako rýchlo sa dá nabehnúť na plán a je vôbec dobré rýchlo schudnúť? 

"Niektorí ľudia majú už niečo naštudované, takže to s nimi ide ťažšie," poznamenal. Potom sú tu ale začiatočníci, ktorí poslúchajú každé trénerovo slovo a snažia sa riadiť podľa plánu na 100%. Práve tieto tipy majú zväčša veľmi dobré výsledky. 

Ďalšou otázkou, ktorá vŕta v hlavách mnohých ľudí je, či je dobré rýchlo schudnúť. Športový fyziológ Viktor má na to svoju odpoveď. "Sú rôzne názory na to. Každé kilo, ktoré ten človek dáva dole mu skôr pomáhajú. Pri obezite je veľké množstvo pridružených chorôb a úbytkom telesného tuku sa ľuďom vždy pomôže." 

Nie je mäso ako mäso

Väčšina ľudí si myslí, že ak chudne, musí jesť iba čistú zeleninu alebo kuracie/morčacie prsia s ryžou. To je ale omyl. Strava by mala byť v každom smere vyvážená, ako sa vraví ´- 80 na 20%. Častým problémom tiež býva, že ľudia konzumujú na deň veľké množstvo mäsových výrobkov - šunka, slanina, čisté mäso. To ale v niektorých prípadoch zapríčiní priberanie. Pri veľkej konzumácii mäsových výrobkov sa nám môže stať, že nám budú chýbať niektoré vitamíny, minerály. 

Pohyb - veľký pomocník 

Podľa slov Viktora nie je na začiatku potrebné rozlišovať či sa zameriame len na kardio tréning alebo silové, podľa nášho cieľa. Na začiatku, či sú to mamičky s deťmi, žena po 50-ke, mladý muž, dieťa, pacient, nie je nič lepšie ako rýchla chôdza - 15, 20 minút, alebo viac ako hodinu. Čokoľvek aeróbne, vytrvalostné je prospešné. Ak sa dostaneme do štádia, že ubudnú kilogramy a majú ubúdať ďalej, no nemáme už toľko času, aby sme hodinu a pol denne chodili, môžeme vykonávať inú aktivitu. Ide napríklad o plávanie, behanie. 

Koľko zdravých centimetrov máme mať v páse?

Je veľmi dôležité koľko meriame v obvode pásu. Ak centimetre presahujú danú normu, hrozí nám cukrovka alebo kardiovaskulárne ochorenia. U žien to je 85 centimetrov, každý centimeter nad je už rizikový pre zdravie. V prípade mužov, u europoidnej rasy, by mal byť pás 100 centimetrov, v opačnom prípade platí to čo u žien - riziko ochorení.  "Je to útrobný tuk, možno sa to zdá pritiahnuté za vlasy, veď máme len nejaké kilo navyše, no všetko so všetkým súvisí. Telesná kondícia - množstvo tuku," vysvetlil na záver Viktor Bielik. 

Viktor Bielik opäť radí. Vyrozprával aj príbeh Simony. Viac sa dozviete vo videu TU: 

Súvisiace články