Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Viktor Bielik z relácie Reštart radí: Ktorý šport je zázračný pri chudnutí a ako je to s cukrami?
Zdielať na

Viktor Bielik z relácie Reštart radí: Ktorý šport je zázračný pri chudnutí a ako je to s cukrami?

BRATISLAVA / Športový fyziológ Viktor Bielik má v novej relácii televízie JOJ Reštart v rukách osudy niekoľkých ľudí, ktorí sa snažia zmeniť svoj životný štýl. Jeho cennými radami a skúsenosťami ale zároveň pomáha každému, kto túto šou sleduje. Viktor tentokrát prehovoril o chudnutí bez pohybu ale aj tabu téme - cukry. Ako proces zhadzovania kíl skutočne funguje?

Viktor Bielik je športový fyziológ z Fakulty telesnej výchovy Univerzity Komenského, ktorý pomáha ľuďom v relácii Reštart zmeniť ich život. Prostredníctvom šou ale zároveň radí aj divákom, ktorí sa snažia taktiež o zmenu svojho životného štýlu. Tentokrát sme sa s Viktorom pozreli na to, či sa dá schudnúť bez pohybu, a ktorý šport je naozaj zázračný. Vyspovedali sme ho ale aj o postrachu viacerých ľudí, "Tabu téme - Cukry." 

Chudnutie bez pohybu: Áno či nie? 

"Schudnúť sa takto dá v prípade, že je človek pripútaný na nemocničné lôžko, nemôže sa hýbať. V prípade, že človek funguje, trvalé chudnutie bez pohybu nejde," vysvetlil Viktor. Častokrát sa ale stáva, že čím viac človek športuje, tým viac pociťuje hlad - viac sa stravuje. "Snažili sme sa Simone aj ostatným súťažiacim vyplniť pohyb tak, aby tam bola telesná aktivita, ktorá spaľuje tuk a neprehlbuje energetický deficit na úkor glukózy," vysvetlil ďalej Viktor ako si teda aj vy môžete nastaviť svoj režim, aby ste priveľa nejedli. 

Veľakrát nejde o to, aby sme nejak vymedzili potraviny, pretože vyčíslenie nie je vždy presné. Každý organizmus človeka reaguje inak a tým pádom sa stáva, že niektoré jedlo naše telo ani nespotrebuje. "Ide o to zmeniť u človeka celý životný štýl. Treba si uvedomiť, že sú aj iné potraviny ako sme doteraz jedli, aj Simona teda," pokračoval.  Z toho vyplýva, že je najlepšie ak sa pri chudnutí, ale aj celkovo pri zdravom životnom štýle, vyvarujeme polotovarov. 

Zázrak menom - Beh

Beh je zázračná športová aktivita, no nie v prípade, keď človek trpí obezitou. V takýchto prípadoch úplne postačí rýchlejšia chôdza. Podobne bola na tom aj Simona, ktorá zo začiatku praktizovala iba chôdzu. Diváci sa tak mohli v nej vidieť a zároveň sa tak motivovať. "Ak človek po pol roku ale prestane behať a vráti sa k polotovarom, všetko bude naspäť," upozornil Viktor. Športy ale postupne treba meniť. 

Cukor ako tabu? 

Pri sladidlách má množstvo ľudí dojem, že stačí ak vynechá skutočný cukor a nahradí ho umelými sladidlami. Viktor Bielik práve hovorí o tom, že sladidlá vnímame ako nejakú energiu. "Keď si dáme cukrovinku alebo jablko máme pocit sýtosti. Keď sa ale napijeme sladkých nápojov to sladidlo nás nezasýti. Keby som ale mal byť úplne exaktný, tak 10% energetického príjmu by mali byť cukry maximálne," vyjadril sa. Upozorňuje ale, že cukor zo stravy úplne nie je potrebné vyradiť. Vhodná je napríklad jablková šťava zmiešaná s vodou. 

Aj členovia relácie Reštart majú svojho strážneho anjela. Toto je on! Pozrite si rozhovor s ním: 

Súvisiace články