Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Ste mladý, ale cítite sa unavený ako dôchodca? Zistite, či sa váš biologický vek zhoduje s tým skutočným
Zdielať na

Ste mladý, ale cítite sa unavený ako dôchodca? Zistite, či sa váš biologický vek zhoduje s tým skutočným

BRATISLAVA / Môžete byť v dôchodku, ale vaše telo funguje ako telo mladého človeka a naopak aj mladý človek môže mať kvôli zlej životospráve biologický vek oveľa staršieho človeka. Odborníci totiž neprihliadajú len na takzvaný kalendárny či fyzický vek. Vedia vypočítať aj náš biologický vek, a rozdiel nás môže poriadne prekvapiť.

Dátum narodenia zapísaný v rodnom liste či občianskom preukaze si síce nezmeníme, takzvaný biologický vek ale máme v rukách. "Kalendárny vek meniť nevieme, je daný našim narodením. Biologický vek svojou životosprávou, tým, ako sa vystavujeme stresu, pochutinám, málo sa hýbeme, tento meniť vieme," uviedol Viktor Bielik, športový fyziológ.

​Čo znamená biologický vek?

"Odzrkadľuje, na koľko sa telo cíti. Niekto môže mať biologický vek aj mladší," vysvetlil Viktor Bielik. Mladú, len 31 ročnú ženu šokovalo, keď odborníci vypočítali jej biologický vek. Ukázalo sa totiž, že rozdiel môže byť dokonca dvojnásobný. "Vedci dokážu merať biologický vek - na bunkovej alebo molekulárnej úrovni. My sme to robili jednoduchšou metódou, porovnali sme vonkajšie prejavy organizmu - srdcovú frekvenciu a telesnú kondíciu," povedal športový fyziológ.

Nasledovali mesiace tvrdej práce. Aby mladá žena pocítila kilá, ktoré za mesiace zhodila, naložili jej ich na plecia. Rozdiel bol citeľný. Zmena priniesla aj zníženie biologického veku. Omladla o neuveriteľných 19 rokov. "Otázka nie je, za koľko sa to dá upraviť, ale či to ten človek potom dokáže aj udržať," podotkol Viktor Bielik. Nie je to len o strave a cvičení, ale aj o dlhodobom efekte. Aj preto odborníci pripomínajú, že kľúčom, ktorý zmenu odomkne, je aj psychická stránka, tak ako ukázal skutočný príbeh mladej ženy. "Akonáhle opustila svoje vnútorné nastavenia, začala chudnúť, začala reštartovať," dodal Patrik Balint, kouč. 

Súvisiace články