Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Sedemnásť nespokojných ľudí sa rozhodlo pre radikálnu zmenu. Strážni anjeli Reštartu im v tom pomôžu
Zdielať na

Sedemnásť nespokojných ľudí sa rozhodlo pre radikálnu zmenu. Strážni anjeli Reštartu im v tom pomôžu

BRATISLAVA / Sedemnásť ľudí žije nespokojne, v smútku a depresiách, a tak sa jedného dňa rozhodnú pre radikálnu zmenu. To je základná situácia, od ktorej sa odvíja nová televízna show Reštart. Radikálnou zmenou účastníkov sprevádzajú štyria odborníci - niečo ako strážni anjeli. A jeden z nich doletel aj do štúdia TV JOJ.

Veľmi dôležitou osobou v novej relácii reštart je takzvaný kouč, ktorým je práve Patrik Balint. Jeho úlohou, ako sám hovorí, je pomôcť nájsť lepšie cesty, ako preklenúť nejaký problém alebo sa dostať ďalej. "Ideálne je, ak ten koučovaný sám príde na to, ako sa cez to dostať," uviedol Patrik Balint. Ukázalo sa, že kouč je nevyhnutný najmä v krízových situáciách, keď je nevyhnutná podpora z vonkajšieho prostredia. 

​To, ako ľudia poslúchajú rady kouča je veľmi individuálne. "Niektorí sa veľmi bránili, najmä, keď sa dostali do kríz, tak sa u nich spustili obranné mechanizmy. Ale bola to veľmi pekná práca," dodal kouč, ktorý sa k tomuto zamestnaniu dostal veľkou okľukou, keďže má vyštudované softwarové inžinierstvo. "Začínal som študovať psychiku cez neživé predmety, umelou inteligenciu - tam som začínal. Ale už na škole som si spravil výcvik regresnej terapie a potom neskôr som začal koučovať," vysvetlil Patrik Balint. Momentálne sa už ale tejto profesii venuje 20 rokov. 

Ľudia sa rozhodnú vyhľadať mentálneho kouča, keď sa dostanú do situácie, ktorú už nevedia zvládnuť. Slovensko je ale malá krajina a je náročné sa niekomu zveriť. Ľudia v Reštarte, ale odhalili úplne všetko, keďže sa nebáli odhaliť svoje vnútro pred kamerami. "Mňa samotného prekvapilo, koľko dokázali z toho svojho vnútra ukázať. Je to obdivuhodné," dodal mentálny kouč. Na druhej strane to ale môže byť aj motiváciou pre ľudí, že ich vidí celé Slovensko, a preto musia zabrať. 

V relácii sa vyskytli aj problémy a ako hovorí Patrik Balint, je na rozhodnutí každého človeka, či sa uspokojí s dosiahnutými výsledkami alebo ďalej zabojuje. Kouč ho môže len podporovať a nemal by sa dostať až tak blízko k nemu, aby mal pocit, že je to jeho vlastné zlyhanie. "Musíme rešpektovať, keď sa niekto rozhodol, že zvolní tempo," vysvetlil kouč. 

Najdôležitejšou radou, aj pre ľudí, ktorí sa Reštartu nezúčastnili je asi, že aj keď príde kríza, počas toho, ako sa snažíme niečo dosiahnuť, nemali by sme to vzdať, ale pokračovať. "Akonáhle už trochu preklenieme tú krízu, tak už to pôjde," povzbudil Patrik Balint. Reštart ale v tomto prípade nie je len o chudnutí, ale aj o akejsi duševnej premene. "Smútok nie je o tom, že sme smutní lebo sme pribrali, ale zvyčajne priberáme, lebo sme smutní. Tie emócie robia veľa v ľudských životoch," doplnil kouč. 

Súvisiace články