Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kalamita na severe. Hasiči pomáhajú pri odstraňovaní snehu zo striech
Zdielať na

Kalamita na severe. Hasiči pomáhajú pri odstraňovaní snehu zo striech

Archívna reportáž

ORAVA, KYSUCE / Hasiči pomáhajú vo viacerých obciach na severnom Slovensku, ktoré zasiahla snehová kalamita.

V obci Skalité a Klokočov zasahujú pri odstraňovaní cencúľov a veľkého množstva snehu zo strechy základných škôl hasiči z Čadce, zo Záchrannej brigády v Žiline a dobrovoľní hasiči zo Skalitého. V obciach Oravská Lesná, Klokočov a Novoť sa spolupodieľajú na sprejazdňovaní cestných komunikácií, ktoré sú zasiahnuté veľkým množstvom snehu. Vo viacerých obciach na severnom Slovensku bola starostami obcí vyhlásená mimoriadna situácia, na výpomoc boli už v pondelok vyslaní hasiči z Dunajskej Stredy, Galanty, Trnavy, Prievidze, v utorok na výpomoc do postihnutých lokalít smerujú aj hasiči z Nitry.

"Polícia v súvislosti so zhoršenými poveternostnými podmienkami situáciu na cestách v Žilinskom kraji, najmä na hlavných cestných ťahoch, neustále, s maximálnym nasadením síl a prostriedkov, monitoruje a operatívne prijíma opatrenia za účelom bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. Žiadame vodičov, aby pokiaľ to nie je nevyhnutné, sa na cestu nevydávali. Pokiaľ sa na cestu vyberiete, jazdite opatrne, buďte trpezlivý a pribaľte si do auta aj tekutiny a najmä majte v nádrži dostatok paliva. Polícia preto odporúča vodičom sledovať aktuálnu predpoveď počasia a nepodceňovať výstrahy," informuje hovorca žilinskej polície Radko Moravčík.

Treba počítať so zhustenou premávkou, či zdržaním. Ak je niekto viazaný časom, treba vyraziť na cestu skôr. Ideálnym spoločníkom na cestách v týchto dňoch je trpezlivosť a ohľaduplnosť voči ostatným účastníkom cestnej premávky

V súčasnej dobe evidujeme už viaceré dopravné kolízie. Je potrebné dodržiavať väčšie vzdialenosti medzi vozidlami a dôsledne rešpektovať pokyny policajtov, ktorí riadia a usmerňujú cestnú premávku. Hlavné cestné ťahy a horské prechody sú v Žilinskom kraji zatiaľ prejazdné s obmedzením. Na Makove evidujeme problémy s prejazdom kamiónov.

Situácia v Tatrách

Počasie dnes začalo po kratšej pauze opäť vystrájať aj pod Tatrami. A situácia sa stále zhoršuje. V teréne sú všetky možné stroje, ale aj napriek tomu je obrovským problémom udržať úseky zjazdné.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy