Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Tisícky Poliakov si uctili pamiatku zavraždeného primátora. Sviečky horeli po celej krajine
Zdielať na

Tisícky Poliakov si uctili pamiatku zavraždeného primátora. Sviečky horeli po celej krajine

GDANSK / Tisícky Poliakov si večer uctili pamiatku zavraždeného primátora Pawla Adamowicza. Ľudia zapaľovali sviečky nielen v meste Gdansk, kde sa útok odohral, ale aj vo Varšave, Krakove a ďalších mestách. V európskych metropolách kladú ľudia vence pred poľské ambasády. V utorok vypočuli policajti páchateľa, ktorý sa však napriek jasným dôkazom odmieta k činu priznať.

Smrť obľúbeného starostu mesta Gdansk otriasla celým Poľskom. Večer sa v uliciach zišli tisíce ľudí, ktorí si smútočným pochodom uctili jeho pamiatku. Na zhromaždení dávali zároveň najavo, že v ich krajine nechcú nenávisť.

"Nevieme, čo sa bude diať, v niektorých ľuďoch je veľa nenávisti a naše názory sa od nich líšia. Nemali by sme v takejto tragickej situácii mlčať,"  hovorí obyvateľka Maryla.

Na smútočnom pochode sa zúčastnil aj niekdajší poľský premiér a súčasný predseda Európskej rady Donald Tusk. So zavraždeným starostom boli blízki priatelia. "Dnes chcem sľúbiť Bohu, Gdanskému ľudu a všetkým Európanom, že Vás budeme ochraňovať, že nenávisť nevyhrá, pretože sa proti nej postavíme," hovorí predseda Európskej rady Donald Tusk.

Bezpečnostné zložky zadržali útočníka krátko po tom, ako v nedeľu na charitatívnej akcii starostu dobodal. Hoci po útoku pred políciou neutekal, k činu sa počas výsluchu nepriznal. 27ročný Stefan vyšiel v decembri z väzenia, kde si odpykával trest za niekoľko bankových lúpeží. Popritom sa liečil z paranoidnej schizofrenie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy