Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Starostka verzus cirkev. Dôvodom konfliktu sú peniaze vo fontáne
Zdielať na

Starostka verzus cirkev. Dôvodom konfliktu sú peniaze vo fontáne

Archívna reportáž

RÍM / Starostka sa pustila do sporu s rímskokatolíckou cirkvou. Dôvodom sú mince, ktoré turisti vhadzujú do Fontány di Trevi v centre mesta. Nejde o zanedbateľnú sumu - turisti do nej ročne nahádžu zhruba 1,5 milióna euro.

Peniaze vylovené z fontány boli tradične odovzdávané cirkvi, ktorá prostredníctvom nich pomáhala chudobným. Starostka Ríma Virginia Raggi sa rozhodla, že by mali tieto peniaze ísť skôr na investície do infraštruktúry mesta, ktorá je v kritickom stave. Cirkevná charita tvrdí, že tento krok zasiahne chudobných. "Tento krok sme naozaj neočakávali. Stále verím, že nejde o konečné rozhodnutie," uviedol riaditeľ organizácie Caritas kňaz Benoni Ambarus cirkevným novinám Avvenire. Tie túto informáciu vydali v sobotu.

​Rada mesta už zmenu schválila a mala by vojsť do platnosti v apríli tohto roku. Skutočnosťou však je, že veľké množstvo Talianov žiada prostredníctvom sociálnych médií mesto, aby tento krok prehodnotilo, uviedla tamojšie agentúra Ansa.

Starostka Virginia Raggi sa chopila vedenia mesta v roku 2016, jej popularita ale poklesla pre neschopnosť riešiť problémy zadlženého mesta. V októbri proti starostke protestovali pred radnicou tisícky ľudí. Kladú jej za vinu, že nerieši problémy s odpadom a miestnymi cestami plnými dier.

Bezmála 300 rokov starú Fontánu di Trevi navštívi ročne milióny ľudí. Tradícia vhadzovanie mincí do fontány sa dostala do verejného povedomia skladbou Franka Sinatru s názvom Three Coins in the Fountain z roku 1954, ktorá zaznela v rovnomennom filme. Fontána sa objavila okrem iného tiež v snímke Sladký život z roku 1960. Traduje sa, že kto hodí do fontány mincu, do Ríma sa vráti či v ňom dokonca nájde pravú lásku.

Umývať si nohy, vyberať mince, či vyprať veci vo fontáne? Voda vo fontáne ale nie je vhodná a určená na nič z toho:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy