Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Lyžiari a turisti pozor! Lavínové nebezpečenstvo stále trvá
Zdielať na

Lyžiari a turisti pozor! Lavínové nebezpečenstvo stále trvá

Archívna reportáž

TATRY / Vplyvom neustáleho sneženia a silného vetra trvá vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Najväčšou lavínovou hrozbou je nový previaty sneh, ktorý sa ukladá na záveterné svahy najmä východných, juhovýchodných a južných expozícií a vytvára doskovitý sneh, snehové vankúše a preveje.

​Doskové lavíny v uvedených expozíciách sa môžu uvoľniť už pri malom dodatočnom zaťažení. Ojedinele sa môžu vyskytnúť aj spontánne stredne veľké lavíny, ktoré môžu zasiahnuť údolné trasy. Pohyb vo vysokohorskom teréne sa neodporúča ľuďom bez znalosti lavínovej problematiky a lavínovej výbavy.

Pri silnom snežení popoludní a v noci lavínové nebezpečenstvo stúpa. Na horách sa výrazne ochladilo, teplota vzduchu sa pohybovala od -20 do -8°C. Fúkal silný, na hrebeňoch až búrlivý severozápadný vietor s rýchlosťou desať až 18 m/s, v nárazoch miestami viac ako 25 m/s. Za posledných 24 hodín pripadlo prevažne od desať do 20 cm nového suchého snehu.

Vplyvom neustáleho silného vetra je nový sneh previevaný a ukladaný do záveterných, hlavne južných a juhovýchodných svahov a do pásma lesa. Hrebene sú často vyfúkané do tvrdého snehového podkladu. Na krajoch horských hrebeňov sa vytvárajú snehové preveje, ktoré zhoršujú orientáciu a bezpečný pohyb v teréne. Výška snehu dosahuje nadpriemerné hodnoty, v stredných polohách je do 160 cm, vo vysokých polohách Tatier dosahuje 140 až 230 cm. Viac snehu na danú nadmorskú výšku je v severozápadných pohoriach Malej Fatry, Západných Tatier, najmenej vo východnej časti Nízkych Tatier.

Pozor by si mali dať aj vodiči na cestách. Na severe Slovenska vyhlásili v pondelok v 9 miestach mimoriadny stav. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy