Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Mumps, rubeola a osýpky sa znovu objavili. Odborníci poznajú výsledky imunologického prieskumu
Zdielať na

Mumps, rubeola a osýpky sa znovu objavili. Odborníci poznajú výsledky imunologického prieskumu

BRATISLAVA / Kým odborníci už čiastočne poznajú výsledky veľkého imunologického prieskumu, my si ešte musíme počkať. Výsledkom má byť aj informácia, ako sme na tom s protilátkami na ochorenia ako mumps, rubeola či osýpky, ktoré sa v ostatnom čase opäť opakovane objavili.

Veľký imunologický prieskum sa vykonal na vzorke viac ako 4200 ľudí, na ktorej sa zisťovali protilátky a aj stav vakcínovaných či nevakcínovaných ľudí na ochorenie ako mumps, osýpky, rubeola, ale aj žltačka. Napriek tomu, že výsledky už mali byť zverejnené, údajne si ešte nejaký mesiac počkáme, keďže úrad verejného zdravotníctva chce informovať až po tom, čo bude mať kompletné výsledky veľkej analýzy.

Ako avizovala ministerka zdravotníctva po rokovaní vlády, už dnes je jasné, že na základe týchto výsledkov môžeme hovoriť aj o zmene očkovacieho kalendára, prípadne o posune termínov. Podľa platného očkovacieho kalendára očkujú pediatri dieťa od 15 mesiacov a ide o kombinovanú vakcínu proti osýpkam, mumpsu a rubeole. "Posúvalo by sa to do mladších vekových kategórií, 6 alebo 9 mesiacov," povedala ministerka zdravotníctva. "Presunutie očkovania do šiesteho mesiaca veku proti osýpkam zatiaľ na Slovensku nie je aktuálne, ale uvidíme, čo nám povedia imunologické prehľady," oponuje Zuzana Kištúfková, Slovenská epidemologická a vakcinologická spoločnosť. 

To sa týka napríklad ochorení ako osýpky, keďže práve toto ochorenie sa opakovane v posledných mesiacoch objavilo aj na území Slovenska. Počas posledného leta totiž  museli očkovať už šesťročné deti, keďže sa objavil akútny výskyt osýpok a rýchla prevencia bola nevyhnutná. "Úrad verejného zdravotníctva a aj regionálne úrady pozorne sledujú osýpky, v prípade potreby prijímajú náležité opatrenia," informovala Daša Račková, hovorkyňa ÚVZ. "Výsledky sú dobré, len treba očkovať. Ak sa neočkuje, potom dochádza k nepriaznivým situáciám," dodala Zuzana Kištúfková.

Debaty sa viedli o tom, či teda sú alebo nie sú dostatočne ľudia zaočkovaní, a to dokonca aj tí, ktorých v minulosti očkovali. "Potrebnú 95 percentnú zaočkovanosť nedosiahli ročníky v základnom očkovaní 2011 a 2015," povedala  Daša Račková. Podstatnou zmenou by bol aj register, v ktorom by sa uvádzalo, ktorý lekár koho zaočkoval. Zatiaľ sa nedá jednoznačne povedať, aký bude výsledok. Zrejme sa to dozvieme až o mesiac, najneskôr o dva.

Odborníci ale hovoria aj o potrebe očkovať proti HPV vírusu, napriek tomu, že zdravotná poisťovňa už teraz prepláca to základné očkovanie, vraj by nebolo zlé po príklade západných krajín očkovať tú širšiu vakcínu. Táto debata nás ale ešte čaká pri zasadnutí kategorizačnej komisie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy