Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ak zmení seba, otvorí sa láske. TOTO je silný príbeh Barbory z REŠTARTU
Zdielať na

Ak zmení seba, otvorí sa láske. TOTO je silný príbeh Barbory z REŠTARTU

BRATISLAVA / Prinášame vám ďalší silný príbeh z novej relácie TV JOJ Reštart. Barbora je silná, sebestačná, samostatná, schopná a úspešná žena. Lenže – žije bez partnera a cíti sa osamelá. Manželstvo jej nevyšlo a od rozvodu si už lásku nenašla. Trápi ju to a myslí si, že ak zmení seba, dokáže sa otvoriť novému vzťahu. Preto sa pustila do Reštartu. Ako jej premena prebiehala a predchádzalo jej novému reštartu do života?

Športový fyziológ Viktor Bielik pomohol k novému začiatku, reštartu do života aj Barbore Kubíkovej. Čo bol jej najväčší problém na začiatku? "Najväčší problém bol, že akonáhle zasvietili svetlá reflektorov, tak ona sama sebe uverila, že je hviezda," povedal s úsmevom Viktor. Trvalo tak niekoľko týždňov a mesiacov, kým jej prvotný ošiaľ pominul. 

Nie je mäso ako mäso

Na začiatku si Viktor, tak ako od každého z účastníkov Reštartu, vyžiadal správu o tom čo denne konzumuje. Jej veľkým problémom bolo, že jedla priveľa mäsových výrobkov. Niektoré dni to doslova preháňala a bolo jedno či ide o šunku, slaninu alebo čisté mäso. Barbore trvalo až okolo 60 dní, kým nabehla na odporúčaný plán. Mäsové výrobky jedla aj 2 x za deň (kuracie soté, šunka večer). 820 g kuracieho mäsa, 370 g šunky (toto zjedla za týždeň). V jej strave chýbali mnohé vitamíny a minerály. Čiže pestrá strava bola základnou podmienkou pre jej Reštart. 

Ako rýchlo sa dá nabehnúť na plán a je vôbec dobré rýchlo schudnúť? 

"Niektorí ľudia majú už niečo naštudované, takže to s nimi ide ťažšie," poznamenal. Potom sú tu ale začiatočníci, ktorí poslúchajú každé trénerovo slovo a snažia sa riadiť podľa plánu na 100%. Práve tieto tipy majú zväčša veľmi dobré výsledky, čo ale nebol na začiatku prípad Barbory. 

Ďalšou otázkou, ktorá vŕta v hlavách mnohých ľudí je, či je dobré rýchlo schudnúť. Športový fyziológ Viktor má na to svoju odpoveď. "Sú rôzne názory na to. Každé kilo, ktoré ten človek dáva dole mu skôr pomáhajú. Pri obezite je veľké množstvo pridružených chorôb a úbytkom telesného tuku sa ľuďom vždy pomôže." 

Pohyb - veľký pomocník 

Barborinou najslabšou stránkou bola aj telesná kondícia. Jej obvod pásu sa blížil k hranici 120 cm. Jej silové tréningy boli postačujúce, no kondičné nie. Ak sa jej raz Viktor opýtal koľko za 12 dní cvičila, vyšlo jej to ne neuveriteľných len 15 minút na deň! Čo je v jej prípade nemysliteľné. 

Podľa slov Viktora nie je na začiatku potrebné rozlišovať či sa zameriame len na kardio tréning alebo silové, podľa nášho cieľa. Na začiatku, či sú to mamičky s deťmi, žena po 50-ke, mladý muž, dieťa, pacient, nie je nič lepšie ako rýchla chôdza - 15, 20 minút, alebo viac ako hodinu. Čokoľvek aeróbne, vytrvalostné je prospešné. Ak sa dostaneme do štádia, že ubudnú kilogramy a majú ubúdať ďalej, no nemáme už toľko času, aby sme hodinu a pol denne chodili, môžeme vykonávať inú aktivitu. Ide napríklad o plávanie, behanie. 

Zlom v Barborinom živote

Začala poslúchať ale zlom neprišiel. Zlom prišiel až keď uvidela ručičku na váhe a videla - ÁNO FUNGUJE TO!  Barbora si tak osvojila stravovacie návyky a tie už priniesli prvé ovocie. Na začiatku tejto 38- ročnej žene namerali biologický vek cez 50 rokov.  

"Musel som presvedčiť Barboru, že ak chce ozaj pohnúť ručičku na váhe, musí sa viac hýbať aj mimo posilňovne. Zdanlivo neúčinné aktivity ako rýchla chôdza, turistika môžu mať na formovaní jej postavy ale aj osoby rozhodujúci vplyv," podotkol Viktor.  Barbora prekonala samú seba a skúsila to s behom, hoc len v jeho kombinácii s chôdzou. Jej vysnená predstava o štíhlej postave sa začala pomaly napĺňať. Konečne sa prestala dožadovať pozornosti okolia a pochopila svoju zodpovednosť. 

Toto je príbeh Simony a jej nový REŠTART:

Súvisiace články