Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Predstavujú zvieratá pre tehotné ženy riziko? Nepodliehajte panike
Zdielať na

Predstavujú zvieratá pre tehotné ženy riziko? Nepodliehajte panike

BRATISLAVA / Tehotenstvo síce nie je choroba, no na isté veci si predsa len treba dávať väčší pozor, napríklad ak máte domáce zvieratko. Špeciálne pri mačkách hrozí toxoplazmóza. Musíte sa so svojou mačkou rozlúčiť alebo sú aj iné možnosti? Ako to je s ostatnými domácimi zvieratami?

Toxoplazmóza je jednobunkový parazit, ktorý má vysokú afinitu, to znamená, že počas tehotenstva napáda plody. "U ľudí je to strašiak preto, že ak by sa nastávajúca mama infikovala počas prvého trimestra, ktorý je najrizikovejší, tak by mohlo dôjsť k predčasnému abortu alebo k vážnemu poškodeniu plody," uviedol veterinár Pavol Valašek. 

"V dnešnej dobe, kedy majú mnohé páry problémy otehotnieť, tak po tom ako sa im to podarí, prichádzajú s dospelými mačkami a s panikou v očiach požadujú, aby bola utratená. Je to hlúposť. Dospelá, zdravá mačka je schopná len za veľmi extrémnych okolností produkovať infekciu," vysvetľuje Valašek. Infekčné "vajíčka" sa produkujú trusom a preto je práve stolica mačiek riziková, no nie hneď. Kým sa infekcia vytvorí, trvá to 24 až 48 hodín. Preto je potrebné denne čistiť mačací záchod. "Riziko toxoplazmózy u dospelej mačky, ktorú máme celý život doma, je extrémne nízke," dodal veterinár. 

Ako je to s ostatnými zvieratami?

Toxoplazmóza je ochorenie malých mačiatok. "Keď vidíme malé mačky so zalepenými očami a zasoplenými ňufákom, to sú mačatá, ktoré prenášajú toxoplazmózu a väčšina z nich na to ochorenie hynie," povedal Valašek. V prípade tohto ochorenia je ale dôležité vedieť, že riziko nákazy je oveľa väčšie z nedostatočne tepelne upraveného bravčového mäsa. 

Počas tehotenstva je dôležité dať si záležať na tom ako pravidelne odčervujete psa. Maznanie so psom je ale otázne. "Z pohľadu veterinárov je to ťažko akceptovateľné, lebo vieme, čo psík alebo sučka robia celý deň. Netreba sa nechať olizovať," tvrdí veterinár. Aj v prípade hlodavcov je dôležité dodržiavať elementárne hygienické návyky ako umývanie rúk po hraní so zvieraťom či nedávať si ruky do úst. 

Novorodenec medzi zvieratami - áno či nie?

Je preukázané, že deti, ktoré vyrastajú v prostredí, kde sa zvieratá nachádzajú, ich imunitný systém dospieva normálne. Ak sa dieťa nenarodí s vážnym deficitom, tak sa predpokladá, že jeho imunitný systém dospieva v prostredí zvierat oveľa lepšie. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články