Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Tyčinkám do uší i slamkám odzvonilo. Na rad prídu ich alternatívy
Zdielať na

Tyčinkám do uší i slamkám odzvonilo. Na rad prídu ich alternatívy

Archívna reportáž

ŠTRASBURG / Európsky parlament podporil sadu opatrení, ktoré tvoria prvú sadu európskej stratégie boja proti plastovému odpadu. Smernica sa týka desiatich skupín plastových výrobkov na jedno použitie a rybárskeho vybavenia. Sú to výrobky, ktoré tvoria väčšinu odpadu na európskych plážach.

Produkty, z ktorých vzniká viac ako 70 percent morského odpadu, by sa na základe poslancami schváleného návrhu novej smernice nemali od roku 2021 dostať na trh EÚ. Do zoznamu produktov, ktoré by sa mali ocitnúť na čiernej listine, zaradili aj produkty z oxo-degradovateľných plastov a obaly rýchleho občerstvenia vyrobené z expandovaného polystyrénu.

Národné ciele pre ďalšie plastové produkty

Spotreba ďalších produktov, pri ktorých neexistuje alternatíva, by mala byť do roku 2025 obmedzená na úrovni členských štátov aspoň o 25 percent. Toto opatrenie sa týka napríklad jednorazových krabíc na hamburgery či sendviče a nádob na zeleninu, ovocie, dezerty alebo zmrzlinu. Členské štáty by mali vypracovať vlastné plány podpory využívania produktov, ktoré sú vhodné na recykláciu a opätovné a viacnásobné využitie. Ďalšie plastové výrobky, napríklad nápojové fľaše, by sa mali zbierať oddelene a do roku 2025 by sa 90 percent z nich malo recyklovať. "Ročne v oceánoch skončí osem miliónov ton plastového odpadu. Viedenskí odborníci našli mikroplasty (od 0,05 do 0,5 mm) aj v ľudskej stolici. Na úrovni Európy sa prijalo niekoľko opatrení, ale zmena zmýšľania musí nastať u jednotlivcov. Nahradiť používanie plastov je podmienkou zachovania dobrého životného prostredia pre budúcnosť," uviedol slovenský poslanec Branislav Škripek.

Poslanci sa zhodli aj na potrebe uplatniť redukčné opatrenia aj voči odpadu z tabakových výrobkov, najmä z cigaretových filtrov, ktoré obsahujú plasty. Do roku 2025 by sa mal objem tohto druhu odpadu znížiť o 50 percent, do roku 2030 až o 80 percent. Jediný cigaretový ohorok dokáže znečistiť 500 až 1000 litrov vody. Pokiaľ je odhodený voľne na ulici, môže trvať až dvanásť rokov, kým sa rozloží. Filtrom tabakových výrobkov patrí po plastových fľašiach druhé miesto medzi jednorazovými plastovými výrobkami, z ktorých vzniká najviac morského odpadu.

Členské štáty by tiež mali každoročne zaistiť zber minimálne 50 percent stratených alebo zámerne vyhodených rybolovných zariadení či nástrojov, ktoré obsahujú plasty. Do roku 2025 by sa malo recyklovať 15 percent z nich. Rybolovné nástroje predstavujú 27 percent odpadu, ktorý končí na európskych plážach.

Členské štáty by mali zabezpečiť, že náklady na zber odpadov z tabakových výrobkov, ako aj na ich prepravu a spracovanie, uhradia tabakové spoločnosti. Podobný princíp by sa mal uplatniť aj voči producentom plasty obsahujúcich rybolovných nástrojov a zariadení, ktorí by mali prispieť, a to aj finančne, k naplneniu recyklačných cieľov. "Plastové výrobky, ktoré boli využité iba raz a potom bez rozmyslu odhodené, nám doslova zahlcujú prírodu a v mori ich je pomaly viac ako rýb. Práve preto je zákaz jednorazových plastov tam, kde existuje alternatíva a obmedzovanie takých, kde náhrada ešte nie je, správny a v tejto chvíli už aj skutočne nevyhnutný krok," reagovala poslankyňa Jana Žitňanská.

Výrobky, ktorých sa dotýka schválená smernica

  •    jednorazové príbory
  •    vatové tyčinky
  •    slamky
  •    miešadlá z plastu

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články