Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vedci objavili častice plastov v ľudskej stolici. Do tela sa môžu dostať aj v zubnej paste
Zdielať na

Vedci objavili častice plastov v ľudskej stolici. Do tela sa môžu dostať aj v zubnej paste

Archívna reportáž

VIEDEŇ / Vedci v susednom Rakúsku informovali, že vo vzorkách ľudskej stolice objavili čiastočky plastu, takzvané mikroplasty. Avšak iní odborníci upozorňujú, že ich štúdia je príliš malá a málo pokročilá na to, aby sa z nej dali vyvodiť objektívne závery.

Vedci z viedenskej lekárskej univerzity a rakúskej agentúry pre ochranu životného prostredia objavili mikroplasty vo vzorkách stolice ôsmich ľudí vo veku od 33 do 65 rokov z Európy, Ruska a Japonska. Účastníci štúdie si týždeň viedli záznamy o tom, čo zjedli a potom odovzdávali vzorky stolice. Požívali jedlo zabalené v plastových obaloch a pili nápoje z umelohmotných fliaš. Väčšina z nich jedla ryby alebo morské plody, nikto z nich nejedol výlučne vegetariánsku stravu. Vedci následne pri skúmaní vzoriek stolice zistili, že v nich boli častice deviatich rôznych druhov plastov, niektoré s veľkosťou až päť milimetrov veľké. V priemere sa nachádzalo v 10 gramoch stolice, 20 častíc mikroplastov. 

​Mikroplasty sa do životného prostredia, predovšetkým do vody, dostávajú napríklad opotrebovaním pneumatík, drvením stavebnej suti alebo z kozmetických výrobkov. Čističky odpadových vôd tieto častice nedokážu zadržať. Doposiaľ boli nájdené vo vode, telách zvierat a v jedle. Avšak výsledky rôznych štúdií zatiaľ nepreukázali ich škodlivé následky na ľudský organizmus. 

Stále viac ľudí má ale obavy z prítomnosti plastov v prostredí a predseda nemeckých Zelených Robert Habeck výsledky štúdie označil za "ďalší znepokojujúci signál". V nemeckých médiách vyzval k drastickému obmedzeniu používania plastov. Ako prvý krok vidí zákaz mikroplastov v kozmetike a hygienických potrebách. "Nikto nepotrebuje mikroplasty v zubnej paste," povedal. 

Odborníkov zistenia rakúskych kolegov neprekvapili a ich štúdia vraj vzbudila nové otázky. "Štúdia je uskutočnená v malom merítku a rozhodne nie je reprezentatívna," tvrdí Martin Wagner, biológ z Nórskej univerzity vedy a techniky. Upozorňuje, že štúdiu nerecenzovali nezávislí vedci a že jej autori neuviedli, aké opatrenia podnikli, aby sa vzorky nekontaminovali. "V najhoršom prípade pochádzajú všetky nájdené mikroplasty z laboratória," povedal k štúdii Weber. Zároveň dodal, že aj keď sú mikroplasty obsiahnuté v stolici, neznamená to, že sa čiastočky dostali aj do organizmu Na rozdiel od iných látok, ktoré ľudia príjmu potravou, sú vraj mikroplasty príliš veľké na to, aby ich bunky dokázali vstrebať a len prejdú tráviacim traktom. Autori rakúskej štúdie uznávajú, že je treba vykonať "ďalšie štúdie s cieľom stanoviť potenciálne nebezpečenstvo pre ľudí."

Zálohovanie plastových fliaš by mohlo čiastočne vyriešiť problém s plastovým odpadom:

Súvisiace články