Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vedcom sa podaril neuveriteľný objav. Enzým, ktorý požiera plasty
Zdielať na

Vedcom sa podaril neuveriteľný objav. Enzým, ktorý požiera plasty

BRATISLAVA / Plastovému odpadu môže byť raz a navždy koniec. Teda aspoň jeho rozkladu v prírode. Vedcom sa totiž podarila veľká vec. Vytvorili enzým, ktorý by mal byť schopný požierať plasty.

Za všetko môže doslova náhoda. Vedci z Veľkej Británie a Spojených štátov skúmali nový enzým, ktorý objavili v recyklačnom sklade v Japonsku.
Keď ho presvietili rontgenovými lúčmi spozorovali neuveriteľnú skutočnosť. Enzým je schopný stráviť plast z PET fliaš ktoré znečisťujú pevniny a moria po celom svete.

"Pokúsili sme sa ho upraviť pridaním aminokyselín. A zistili sme, že v takejto podobe je ešte účinnejší," hovorí vedec John McGeehan. Tento nový objav je iba v počiatočnom štádiu. Teraz vedci skúmajú, ako ho použiť v priemyselnom meradle. "V podstate môžeme tento enzým naliať do nádrže, ako sa to robí s čistiacimi prostriedkami. Veríme, že by to umožnilo 100 percentnú recykláciu odpadov," dodáva.

Aj keď niektorí kolegovia sú k objavu týchto vedcov skeptickí, odborníci sa nevzdávajú. Tvrdia, že by sa na produkovanie enzýmu mohli použiť technológie potrebné pri výrobe čistiacich prostriedkov. Do piatich rokov by tak vo veľkom mohla byť k dispozícii látka, ktorá by plastové obaly rozkladala, a nemuseli by sa zakopávať alebo páliť, ako sa to vo niektorých krajinách stále robí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy