Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Zomrela manželka bývalého prezidenta Barbara Bush
Zdielať na

Zomrela manželka bývalého prezidenta Barbara Bush

WASHINGTON / Vo veku 92 rokov v utorok zomrela manželka bývalého amerického prezidenta Georgea Busha staršieho a matka exprezidenta Georgea Busha mladšieho Barbara Bush. S odvolaním sa na rodinu zosnulých o tom informovala agentúra Reuters. V nedeľu hovorca Bushových Jim McGrath uviedol, že bývalú prvú dámu zrádza zdravie, ďalšiu liečbu odmieta a rozhodla sa zamerať na paliatívnu starostlivosť. Pohrebný obrad sa bude konať v sobotu v kostole v texaskom Houstone, už v piatok sa na tom istom mieste budú môcť zosnulej pokloniť záujemcovia z radov verejnosti.

Príčinu úmrtia Bushovej rodina neoznámila. Bývalá prvá dáma sa desiatky rokov liečila z Gravesovej choroby, ochorenia štítnej žľazy. Podľa informácií CNN pred smrťou trpela tiež chronickou obštrukčnou chorobou pľúc a mala problémy so srdcom.

Ako manželka prezidenta USA reprezentovala Bush v rokoch 1989 až 1993 krajinu v úlohe prvej dámy. Svojim prirodzeným vystupovaním, charitatívnou činnosťou, podporou tradičnej rodiny, ale aj triezvym humorom si získala priazeň mnohých Američanov.

Verejnosť sa bude môcť s Barbarou Bush rozlúčiť v piatok v episkopálnom kostole svätého Martina v Houstone, kde bude jej telo vystavené od poludnia do polnoci. V sobotu potom v tom istom kostole prebehne smútočná ceremónia, ktorej sa budú môcť zúčastniť pozvaní hostia. Telo bývalej prvej dámy následne spočinie v areáli prezidentskej knižnice Georgea H. W. Busha v texaskom meste College Station. Na rovnakom mieste je pochovaná aj dcéra Bushových Robin, ktorá zomrela ako trojročná v roku 1953.

Barbara Bush celý život pomáhala manželovi v diplomatickej a politickej kariére. V úlohe prvej dámy sa sústredila hlavne na šírenie gramotnosti a podporu čítania. Trvala tiež na tom, že sa nesnaží manželovu politiku ovplyvňovať. "Nepletiem sa mu do jeho úradu a on sa mi nepletie do mojej domácnosti," povedala kedysi. Vo svojej autobiografii v roku 1994 uviedla, že sa snažila svoje vlastné politické názory pred verejnosťou skrývať, odhalila zároveň dve témy, na ktorých sa s manželom nezhodla: Na rozdiel od neho podporovala legálne interrupcie a postavila sa proti predaju útočných zbraní.

Bola jednou z dvoch amerických prvých dám, ktoré boli tiež matkou prezidenta. Druhou bola Abigail Adams, manželka prezidenta Johna Adamsa a matka Johna Quincyho Adamsa, ktorá žila na prelome 18. a 19. storočia.

Barbara Bush, rodená Pierce, sa narodila v roku 1925 v New Yorku v rodine z vyššej strednej triedy. Po štúdiu na dievčenskej škole začala štúdium na Smith College v Northamptone v štáte Massachusetts. Zoznámila sa ale s Georgeom W. H. Bushom a štúdiá nedokončila. Svadba sa konala v januári 1945. Tento rok v januári oslávili Bushovi 73. výročie svadby. Narodilo sa im šesť detí. Najstarší syn George W. stál na čele Spojených štátov v rokoch 2001 až 2009. Politickú kariéru urobil aj ďalší zo synov Jeb, ktorý bol v rokoch 1999 až 2007 guvernérom Floridy, v roku 2016 bol medzi kandidátmi na prezidenta USA. Hoci sa Barbara v roku 2013 postavila proti Jebovej kandidatúre s tým, že v Bielom dome už bolo dosť Bushovcov a šancu by mali dostať aj iné rodiny, neskôr svojho syna podporila.

Bývalý prezident USA a syn Bushovej George W. Bush označil vo vyhlásení svoju matku za "výbornú prvú dámu" a "ženu ako žiadnu inú". "Mamička nás udržiavala stále v strehu a prinášala nám smiech až do konca," uviedol Bush mladší. Jeb Bush svoju matku označil za "mimoriadne láskavú, spoločenskú, zábavnú, vtipnú, milujúci, silnú, kultivovanú ženu".

"Melania a ja sa pripájame k národu v oslave života Barbary Bush," napísal na twitteri prezident Donald Trump. V priloženom vyhlásení označil prvý pár USA Bushovú za "obhajkyňu americkej rodiny" a vyzdvihol jej snahu o šírenie gramotnosti. Trump neskôr nariadil, aby na uctenie pamiatky Bushovej viali americké vlajky na pol žrde a to až do západu slnka v deň jej pohrebu.

Bývalý prezident Bill Clinton, ktorý porazil George H. W. Busha vo voľbách v roku 1992, a jeho žena a bývalá ministerka zahraničných vecí USA Hillary Clintono označili v spoločnom vyhlásení Bushovú za mimoriadnu ženu s "gurážou a gráciou, inteligenciou a krásou".

"Barbara Bush bola oporou rodiny, ktorá sa oddala verejnej službe," uviedol vo vyhlásení exprezident Barack Obama s manželkou Michelle, podľa ktorých bola bývalá prvá dáma tiež "príkladom pokory a slušnosti".

Sústrasť rodine Bushových vyjadril aj bývalý prezident Jimmy Carter s manželkou Rosalynn.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy