Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Očakávam zvedavého čitateľa, veľa sa dozvie, hovorí Veronika Homolová Tóthová k svojej novej knihe
Zdielať na

Očakávam zvedavého čitateľa, veľa sa dozvie, hovorí Veronika Homolová Tóthová k svojej novej knihe

BRATISLAVA / Keď Veronika Homolová Tóthová pred dvomi rokmi vydala svoju knižnú prvotinu, určite neverila tomu, že sa z nej stane slovenský bestseller. Mengeleho dievča zaznamenalo mimoriadny ohlas – získala platinovú knihu a množstvo ďalších cien. Teraz Veronika ponúka nový príbeh – Mama milovala Gabčíka.

Od Mengeleho dievčaťa sa kniha líši tým, že sa v nej prelínajú tri príbehy, no obdobie druhej svetovej vojny ostalo. "V roku 1942, keď sa odohral atentát na Heyndricha mala Alenka tri roky. Dnes je to 80-ročná dáma, ktorá spomína na svoj život a na svoju mamu. Je tam príbeh Jozefa Gabčíka a parašutistov, ktorí vykonali atentát a príbeh mladej vdovy Anny Malinovej, ktorá mu pomáhala," povedala autorka. 

Na začiatku je hlavnou postavou Anna, ktorú potom popravia za to, že Gabčíkovi pomáhala. V poslednej tretine knihy je ale hlavnou postavou dcéra Alena, ktorú si po vojne adoptoval manželský pár a rozhodli sa, že jej nikdy nepovedia, kto boli jej rodičia. "Rozprávala mi aké to bolo, keď sa dozvedela, že je adoptovaná, aké to bolo, keď sa chcela pýtať svojich adoptívnych rodičov a oni o tom odmietali hovoriť," dodala Veronika Homolová Tóthová. Po rozhovore sa autorka zahĺbila do faktov. Samotná Alena sa tak o svojej mame dozvie veci, ktoré dodnes netušila. 

Kniha je písaná ako román s autentickými fotografiami ľudí, ktorí položili život za to, aby bojovali proti nacizmu. Zhruba 80 percent informácií ale tvoria historicky dostupné fakty. "Očakávam zvedavého čitateľa, pretože sa tam naozaj veľa dozvie. Jednak o dobe samotnej, ale aj o tom, prečo bolo Československo hodné ochrany a dôležitý je aj príbeh lásky," dodala Veronika Homolová Tóthová.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články