Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ďalšia injekcia pre obranu. Na pláne je plávajúce vozidlo Vydra
Zdielať na

Ďalšia injekcia pre obranu. Na pláne je plávajúce vozidlo Vydra

BRATISLAVA / Slovenský obranný priemysel by mal dostať významnú injekciu. Ministerstvo obrany totiž navrhne vláde obstarať plávajúce obrnené vozidlo 8x8 s príznačným názvom Vydra. Opozícia ho však hodnotí slovami: „celé zle“. Do jeho výroby sa môže zapojiť až 16 slovenských firiem.

​Sériová výroba obrnených vozidiel 8x8 by sa mala začať už na budúci rok. V prvej fáze pôjde o 13 kusov, pričom cena jednej Vydry by nemala presiahnuť 3,3 milióna eur. Podľa ministerstva obrany pôjde o najväčšiu modernizáciu ozborojených síl, ktorá bude mať aj ekonomický prínos. Vytvorí sa totiž až 800 pracovných miest a to najmenej do roku 2024. " Je to jednoznačne náš slovenský produkt do budúcnosti. Vozidlo, ktoré je výsledkom medzinárodnej spolupráce Slovensko-Fínskej. Podstatné časti budú u nás aj vyrábané," vysvetlil minister obrany Peter Gajdoš. 

"Sto ľudí, sto názorov"

Na tento, podľa ministra, výhodný nákup sú názory odlišné. "Týmto ľuďom sa podarilo behom krátkej doby urobiť niečo, čo sa úplne na 100 % podobá fínskej Patrii," povedal Juraj Krúpa, riaditeľ programu bezpečnosť a obrana SSPI. "Pokiaľ by bola poctivá medzinárodná súťaž, mohli by sme mať na Slovensku lepšie vozidlo za výhodnejšie ceny," pokračoval Ľubomír Galko za SAS. 

Za šesť rokov plánujú vyrobiť až 81 kusov obrnených vozidiel, pričom tieto vozidlá 8x8 budú stáť približne 417 miliónov eur. Do štátneho rozpočtu by mala v tomto období pritiecť až dvojnásobná suma. "Prínos do štátneho rozpočtu je pre štát za toto obdobie zhruba 42 miliónov eur," poznamenal Ján Hoľko, generálny tajomník služobného úradu ministerstva obrany. Analytici ani opozícia však z tohto spôsobu vyzbrojovania armády nie sú nadšení a varujú, že Slovensko, ako jediné, môže mať vydru, ktorá nevie plávať. "Toto vozidlo má len pancierovanosť číslo tri," pokračoval Krúpa.  

Lenže, NATO nám odporúča vybudovať ťažkú brigádu, čo predpokladá hrubší a ťažší pancier, s ktorým sa však už na hladine neudrží. "Ak budú chcieť zabezpečiť, aby toto vozidlo plávalo, zároveň nespĺňa podmienku ťažkej modernizovanej brigády," upozornil Galko. 

Armáda pred časom dostala aj nové vrtuľníky:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy