Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Prípad nezvestného novinára v Turecku sa vyostruje. Jeden z podozrivých zahynul pri nehode
Zdielať na

Prípad nezvestného novinára v Turecku sa vyostruje. Jeden z podozrivých zahynul pri nehode

Zdroj: SITA

ISTANBUL / Mešel Saíd M. Albostani, jeden zo skupiny 15 Saudských Arabov podozrivých z vraždy novinára Jamala Khashoggiho, zomrel počas dopravnej nehody. Tú označil turecký denník Yeni Safak za "podivnú".

Mešel Saíd M. Albostani má hodnosť poručíka v saudskoarabskom kráľovskom letectve. Denník Yeni Safak načrtol hypotézu, že ho nehodou mohli umlčať. Podrobnosti o nehode, pri ktorej zomrel, nie sú k dispozícii. 

Saudský novinár Jamal Khashoggi bez stopy zmizol, keď prišiel 2. októbra na konzulát v Istanbule vybaviť si dokumenty potrebné na svadbu. Novinára nikto nevidel budovu opúšťať, jeho odchod nevidno ani kamerové záznamy, odvtedy je ale nezvestný. 

Stopy končia na konzuláte

Denník Yeni Safak, ktorý priniesol aj informáciu o smrti jedného z podozrivých, písal aj o tom, že novinára na konzuláte umučili. Ako dôkaz podľa nich slúži zvukový záznam "výsluchu", na ktorom má novinára kričať od bolesti. Záznam nebol zverejnený, no turecké média ho citujú. Telo Khashoggiho mali na konzuláte údajne rozštvrtiť a rozpustiť v kyseline. 

Novinár pred tým kritizoval saudskoarabský režim vrátane korunného prica Muhammada bin Salmána. 

Vyšetrovatelia sa na konzulát dostali až tento týždeň

Tureckí vyšetrovatelia so súhlasom Rijádu, ktorý zodpovednosť za zmiznutie novinára odmieta, prehľadali konzulát a v stredu vstúpili aj do rezidencie konzula. Na mieste našli aj otlačky forenzného experta a špecialistu na patológiu Saláha Muhammada Tubajdžího, ktorý patrí k 15 podozrivým. S odkazom na zdroje v tureckej polícii to napísal server polície Al-Džazíra.

Dvaja tureckí úradníci uviedli, že polícia začala novinárove pozostatky hľadať v Belehradskom lese na predmestí Istanbulu a na farme blízko mesta Yalova pri pobreží Marmarského mora. 

Zdroje v tureckej polícii podľa webu Al-Džazíra uvádza, že 11 minútový audiozáznam dosvedčuje, že novinára bili už krátko po vstupe do budovy. Server tiež napísal, že osoba blízka Khashoggimu poskytovala Saudskej Arábii informácie o jeho pohybe od chvíle, čo prišiel do Turecka. 

K zmiznutiu novinára sa vyjadril aj americký prezident Donald Trump, ktorý čaká na správy o tom, čo sa s novinárom stalo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy