Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na povrch vyšli exkluzívne zábery z augusta 1968
Zdielať na

Na povrch vyšli exkluzívne zábery z augusta 1968

PREŠOV / Na 50. výročie okupácie sme vám priniesli reportáž o zabudnutých diapozitívoch. Tie putovali z archívu do archívu až sa dostali na unikátnu výstavu počas výročia vpádu spojeneckých vojsk do vtedajšieho Československa. Pri pohľade na autentické a na tú dobu ojedinelé farebné zábery si Prešovčan Peter Hudák spomenul na svojho otca a jeho koníček. Doma mali už vtedy kameru. Vďaka tomu sa zachovali exkluzívne zábery na ten čierny pamätný deň.

Unikátne zábery z augusta roku 1968 videlo len zopár ľudí. Po výstave deviatich farebných diapozitívov sa medzi obrovským množstvom emailov ozval osobne aj Prešovčan Peter Hudák. Spomenul si,  ako mu jeho otec kedysi dávno takéto zábery premietal. "Prišiel len v šortkách, papučkách, že rýchlo sadol do auta lebo vedel, že o chvíľu skončíme," popísal František Oľha, vydavateľ a bývalý majiteľ Prešovských novín.  

Na chate sa pustil do premietania kotúčov. Najprv však musel dať dokopy starú premietačku. Rozpadnuté gumičky nahradil novými zo zaváranín. Unikátne zábery majú len dve a pol minúty, ale ich historická hodnota je nenahraditeľná. "V 68 roku bol problém s filmovaním. Filmovalo sa, ako sa hovorí, z pod pazuchy," povedal majiteľ záberov Peter. "Ráno keď som prišiel do práce, tak ma na stole čakal 8 mm film. Rozhodli sme sa, že ho dáme zdigitalizovať," pokračoval vydavateľ František. 

V Prešove je viacero miest, kde sa ľudia postavili vlastnými telami tankom okupačných vojsk. Konkrétna historická budova tu stála aj pred 50 rokmi a miestni ju poznajú aj pod názvom Bosáková banka. "Tank z guľometu rozstrieľal cisternu, ktorá tam horela. Potom tú cisternu tlačil pred sebou do davu ľudí, ktorí chceli zabrániť tankom, aby prešli,"  

V reportáži môžete vidieť ako sme 50 rokov staré zábery spomalili. Vojská sa zastavili pred budovou Pošty i pred kasárňami. Tanky tam výstražne dozerali na našich vojakov. Na rozdiel od fotografií, ktoré sa podarilo získať z diapozitívov je vidieť,  koľko ľudí vtedy skutočne v meste bolo. 

Súvisiace články