Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Cyklisti vedú spor s políciou. Fotia ich a tvrdia, že porušujú zákon
Zdielať na

Cyklisti vedú spor s políciou. Fotia ich a tvrdia, že porušujú zákon

BRATISLAVA / Polícia prostredníctvom svojich príspevkov, aj vo forme videí, na facebookovej stránke už viackrát upozornila cyklistov. Hovorili o správnom spôsobe jazdy na bicykli, čo všetko je potrebné na jazdu v obci či v meste a mimo nej. Taktiež upozorňovali šoférov na správne predbiehanie cyklistov. Posledné dni sa ale policajti dostali do sporu s cykloaktivistami, a to pre policajné autá odstavené v cyklotrasách.

Polícia pred niekoľkými dňami zverejnila video, kde poučujú cyklistov o právnych ustanoveniach o cestnej premávke týkajúcich sa práve ich. Videom chcú dosiahnuť zlepšenie bezpečnosti pre cyklistov, pretože posledné mesiace sa stali aj oni účastníkmi dopravných nehôd, ktoré nie vždy skončili šťastne. "Namiesto cestičky pre cyklistov alebo pravého okraja vozovky jazdia cyklisti po chodníkoch alebo na bicykloch prechádzajú cez priechod pre chodcov," vyjadrila sa k jazde niektorých cyklistov polícia. 

O niekoľko hodín po zverejnení videa polície zareagovali cykloaktivisti. "Osveta mierená na cyklistov jazdiacich po chodníkoch  je dobrá, ale zbytočná, pokiaľ polícia nezabezpečí bezpečné alternatívy v podobe zjazdných cyklotrás a priechodov pre cyklistov," napísali aktivisti na svojej stránke. 

Vo videu hovoria aj o tom, že veľkým problémom sú práve odstavené autá v pruhoch určených pre nich. Na základe tejto problematiky začal aj celý spor aktivistov s políciou.  Aktivistom zo stránky Útrapy bratislavského cyklistu sa nepáči, že policajti nejdú ostatným vodičom v dodržiavaní zákona príkladom. "Náučné videá cyklistov z chodníkov nedostanú. To dokážu len bezpečné a zjazdné cyklocesty," odkazujú aktivisti polícii. 

Cyklisti vedú spor s políciou, fotia ich

Spor sa začal v polovici augusta, keď polícia tvrdila, že odparkovaná dodávka bola na cyklotrase na nočnej Štúrovej ulici oprávnene. Na druhý deň polícia zverejnila video cyklistu, ktorý prechádza na červenú a o dva dni poučné video pre vodičov, ako majú správne obiehať cyklistu. O celom spore informoval aj dennik N. 

Na facebookovej stránke Útrapy bratislavského cyklistu aktivisti píšu o ,podľa ich názoru, priestupkoch policajtov. Uverejňujú fotografie, ako majú odstavené policajné autá v pruhoch určených pre cyklistov, kritizujú ich."Polícia v cyklopruhu na Kamennom námestí dôsledne dohliada na to, aby cyklisti nejazdili po chodníkoch," napísali k jednej z fotografii.  Polícia na ich príspevky už viackrát zareagovala, výnimkou nebol ani tento prípad. Polícia sa však obhájila. "Administrátor stránky sa snažil mierne ironickým podtónom poukázať na to, že policajti, ktorí zachraňujú životy a zdravie občanov, neustále čelia atakom zo strany verejnosti a bez toho, aby si skutočný dôvod nesprávneho parkovania overili, šíria nepravdivé informácie," vyjadrilo sa policajné prezídium. 

Podobných príspevkov sa na stránke aktivistov zobrazilo už viacero. Z viacerých fotiek nie je jasné, prečo polícia v pruhu pre cyklistov stála. Vo väčšine prípadov ale polícia odpovedala na fotky a ich popis, že zasahovala. Iba jedna fotka by mohla podľa denníka N dokazovať, že policajti skutočne porušili zákon. Na Banskobystrickej ulici odstavili auto v cyklopruhu, aby sa naobedovali. 

Polícia tvrdí, že nebojuje proti podnetom, ktoré by dokazovali zneužitie služobných vozidiel. "Radi privítame takéto podnety a odpovieme na ne. Následné zverejnenie takejto fotografie a našej odpovede už bude kompletnou informáciou so všetkými faktami," dodali. 

Pozrite si našu reportáž o nepozorných cyklistoch: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy