Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
VIDEO: Bratislavou sa prehnala silná búrka. Voda zaplavila podchod aj nemocnicu
Zdielať na

VIDEO: Bratislavou sa prehnala silná búrka. Voda zaplavila podchod aj nemocnicu

BRATISLAVA / Tak ako v júni, ani tentokrát prívalový dážď nezvládla ružinovská nemocnica. Pacientov pre zaplavené priestory musia opäť odkláňať do iných nemocníc. Počas večera zasahovalo desiatky hasičov a odčerpávali vodu z ulíc a budov. Voda neobišla ani novovybudovaný podchod na Trnavskom mýte.

Viac ako desiatka hasičov zasahovala v sobotu v uliciach hlavného mesta. Pre prívalový dážď museli odčerpávať vodu z viacerých budov a ulíc

​Prívalový dážď ale asi najviac pocítila opäť ružinovská Univerzitná nemocnica. Zaplavené ostali vonkajšie priestory pri laboratóriách. Pred dvoma mesiacmi čelili rovnakej situácii. "Silná búrka nám znemožnila prevádzku centrálneho príjmu. Príjazdová cesta aj suterén zaplavila voda," povedala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava, Eva Kliská. Pacientov, ktorí potrebujú akútnu hospitalizáciu, musia preto opäť odkláňať do iných nemocníc. 

Podchod pod vodou 

Voda neobišla ani novovybudovaný podchod na Trnavskom mýte, ktorého rekonštrukcia stála okolo 4 milióny eur. Voda stála všade na chodbách, bolo nemožné ním prejsť. K situácii sa vyjadril aj primátor mesta Ivo Nesrovnal. Podľa neho mesto bolo na to pripravené, monitorovali celú situáciu a spolupracovali, ako s políciou a hasičmi, tak aj s dopravným podnikom. "Prívalovým dažďom zabrániť nedokážeme. Je to aj symbol doby, meniacej sa klímy. Budeme musieť počítať s tým, že sa to bude diať častejšie,“ povedal Nesrovnal.

Voda sa začala valiť do podchodu okolo 17:30, systémy na prečerpávanie vody fungovali, okolo 19:00 bola voda odstránená a okolo 20:00 bol podchod na Trnavskom mýte vyčistený. Škody na nedávno zrekonštruovanom podchode nie sú žiadne. Voda ale do podchodu stekala nie po schodoch, ale zo stropu. Identifikovali dve miesta, z ktorých voda stekala, budú pracovať na tom, aby to opravili.

Hasiči sa nezastavili 

Hasiči urobili počas soboty asi tucet výjazdov. "Hasiči v súvislosti s mohutným dažďom, ktorý sa v sobotu prehnal západným Slovenskom, zasahovali za ostatných 24 hodín viac ako 100-krát. Najviac výjazdov zaznamenali v Bratislavskom kraji, kde zasahovali 67-krát," informovala hovorkyňa hasičov Katarína Križanová. Pre vodu musel dopravný podnik odkloniť aj niekoľko autobusových liniek a zrušiť chod niektorých električiek. 

Výstrahu pred búrkami ale meteorológovia vydali aj na nedeľu večer a noc. Týka sa to najmä západného Slovenska. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy