Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Jedinečné exkurzie. Autistické deti sa už nemusia cítiť vylúčené
Zdielať na

Jedinečné exkurzie. Autistické deti sa už nemusia cítiť vylúčené

HOUSTON / Začleniť autistické dieťa do bežného života je pre blízkych výzva spojená z množstvom prekážok. Ale aj v tomto prípade platí, že keď sa chce, dá sa všetko. Príkladom môže byť vesmírne múzeum NASA v Houstone. Začali tam organizovať exkurzie prispôsobené špeciálne pre deti s touto diagnózou.

Pozrieť priestory, kde trénovali astronautov, či raketu, ktorá pristála na mesiaci vyvolá ohúrené reakcie aj u bežného návštevníka. U detí s autizmom sú omnoho silnejšie ale zároveň nepredvídateľné. "To sú helmy ako z hviezdnych vojen," užasnuto povedal jeden z malých návštevníkov. "Vy netušíte, ako zareaguje na nové zvuky, vône a vnemy,musíte však byť pripravení," povedala matka autistického chlapca Treci Kalmus.

Vesmírne múzeum vyškolilo aj svojich zamestnancov, ako s autistickými deťmi pracovať. Rodičia dostanú batohy s predmetmi, ktoré im môžu pomôcť spracovať nové zážitky. Zároveň majú k dispozícii takzvanú izbu ticha, ktorú môžu rodičia v prípade rozrušenia detí využiť. "Moje trojčatá majú autizmus, tento výlet si však veľmi užili," povedala Hope Collins Montgomer.

Vesmírne múzeum je tak prvé svojho druhu na svete, ktoré má certifikát na organizovanie takýchto exkurzií a pre rodičov detí s autizmom to znamená omnoho kvalitnejší spôsob využitia voľného času ako poznali doteraz.

Súvisiace články