Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Centrum, ktoré vám pomôže zvládnuť dieťa s poruchami
Zdielať na

Centrum, ktoré vám pomôže zvládnuť dieťa s poruchami

ŽILINA / Praktické rady do života, ale aj špecializovanú pomoc ponúka rodičom i deťom Centrum včasnej intervencie v Žiline. Sú to zvyčajne rodiny, v ktorých majú najmenší členovia určité zdravotné problémy, napríklad oneskorený vývoj, či podozrenie na autizmus. Pri výchove takýchto detí si rodičia veľmi často bez pomoci Centra nevedia poradiť.

Pani Monika má dvoch synov. Centrum včasnej intervencie v Žiline navštevujú pretože starší štvorročný Danko má viaceré zdravotné problémy. Porucha pozornosti, hyperaktivita, problémy so spaním, impulzívne a agresívne správanie. To sú  problémy, ktoré musí malý Danko zvládať aj so svojou maminou. "Centrum včasnej intervencie poskytuje terénne služby a poradenstvo rodinám, ktoré majú člena so zdravotným znevýhodnením," objasnila činnosť centra Gabriela Cabanová  riaditeľka nadácie J&T. asto sú to deti, ktoré majú podozrenie na poruchy autistického spektra," uviedla Kristína Koršniaková zástupkyňa riaditeľa Centra včasnej intervencie.

Mladá mamička si najprv myslela, že chyba je v nej, keď nedokáže zvládnuť svoju ratolesť. No potom, ako sem prišli, jej odborníci vysvetlili, že s takýmito pocitmi bojujú aj iní rodičia, ktorým sa narodili nie úplne zdravé deti. Často sú to deti, ktoré majú podozrenie na poruchy autistického spektra," vyvstelila Kristína Koršniaková zástupkyňa riaditeľa Centra včasnej intervencie. Pani Monika je so starostlivosťou o jej syna a so službami, ktoré sú jej poskytované spokojná. "Hrajú sa s ním, poradili mi rôzne komunikačné stratégie aby začal viacej rozprávať," uviedla klientka Centra včasnej intervencie Monika Podobová. Zástupkyňa riaditeľa sa tiež vyjadrila, že Centrum včasnej intervencie zamestnáva výhradne odborníkov. Majú sociálneho pracovníka, psychológa, špeciálneho pedagóga ale aj fyzioterapeuta. Ľudia z tohto tímu chodia aj domov k rodinám, ktorým podali pomocnú ruku. Vedia im poradiť, ako si majú prispôsobiť denný režim. "Ukázali mi čo a ako by bolo najlepšie v tej detskej izbe, s ktorými hračkami sa môžu hrať, ktoré sú pre nich užitočnejšie," vysvetlila mamička štvorročného chlapca.

Takáto starostlivosť neraz vyžaduje nemalé peniaze napríklad na rehabilitácie, ktoré sú pre dieťa nutné. Z tohto dôvodu sa snaží centrum hľadať finančné zdroje a sú zapojení do kampane family, prostredníctvom ktorej môžu rodinám pomôcť. "Aby tieto svoje služby mohli poskytovať v potrebnej kvalite a v potrebnom rozsahu, tak sme sa ich rozhodli podporiť už v minulom roku sumou 16 800 eur. Touto istou sumou ich podporíme aj v roku 2018,"  dodala na záver riaditeľka nadácie J&T Cabanová. 

Pozrite si naše video z archívu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy