Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Toto dokáže zvieraťu urobiť naozaj iba zviera. Žiaľ, reč nie je o žiadnom predátorovi, ale o človeku
Zdielať na

Toto dokáže zvieraťu urobiť naozaj iba zviera. Žiaľ, reč nie je o žiadnom predátorovi, ale o človeku

NOVÉ MESTO NAD VÁHOM / Kapacita psích útulkov na Slovensku je takmer všade naplnená. Mnoho nechcených zvierat prichádza do týchto zariadení v zúboženom stave a utýrané predchádzajúcimi majiteľmi.

Ak by vedeli psy v útulkoch rozprávať, určite by za najkrutejšieho tvora na Zemi označili človeka. Na druhú stranu, práve dobrí ľudia im zachránili život. To, čo prežila sučka Zehra, otriaslo aj skúsenými veterinármi. Pravdepodobne ušla od svojho majiteľa a našli ju pri Vážskom kanáli na pokraji smrti.

"Spôsobil to majiteľ. Bola na reťazi, ktorá jej vrástla do krku. Niekto sa jej to snažil vytrhnúť, lenže išlo to aj s mäsom a šľachami. Bol to veľmi škaredý prípad," hovorí Oľga Áčová, vedúca psieho útulku, ktorá dodáva: "Doniesli nám ju s tým, že mala vysoké horúčky, silný zápal, otravu krvi a naozaj mlela s posledného. Zas nám ju zachránili na klinike v Nitre, kde musela absolvovať plastiku."

Zehra je z najhoršieho vonku. Surové týranie však bude pripomínať hlboká jazva a pošramotená psychika. "Je veľmi plachá a veľmi bojazlivá, obzvlášť voči mužom," tvrdí Áčová. 

Bela je kríženec slovenského čuvaca. Podľa ľudí z útulku ju niekto bezohľadne vyhodil na diaľnici, kde sa mala túlať a márne hľadať východ. Jedno z rútiacich sa áut jej zrejme prešlo po zadnej nohe. "Kosť jej vytŕčala von, bola to otvorená zlomenina. Hneď sme ju viezli do Nitry na kliniku a tam nám povedali, že tá zlomenina je asi tri dni stará."

Veterinárom sa našťastie Bele podarilo nohu zachrániť. Ortézu bude nosiť ešte dva mesiace. Smutný osud postretol aj stredoaziatku Pablu. Ľudia si ju ako zdravého silného psa striedali v rôznych firmách ako strážcu majetku. Časom sa však stala nechcenou a podľa všetkého niekto čakal len na to, kým zomrie.
"Došla podvyživená, mala 20 kilogramov, mala podváhu. Pľúca jej zlyhávajú, srdiečko je zlyháva. Zrejme nebola dlho vypúšťaná von z koterca, pretože bola oblepená výkalmi."

Smutné je, že podľa ošetrovateľov takýchto prípadov neubúda, ba naopak. Týranie psov a následná beztrestnosť je pretrvávajúci problém a pomôcť môže podľa ošetrovateľov iba očakávaná zmena legislatívy. To potvrdzuje aj Áčová: "Obávam sa, že pokiaľ do platnosti nevstúpia zákony, konkrétne zákon, že pes nie je vec, tak sa obávam, že veľa toho pozitívneho nebudem môcť povedať."

Všetky tri týrané psy sa v tomto útulku zotavujú pod dohľadom veterinára. Tu si aj počkajú na svojich nových majiteľov.

Ďalší prípad utýraného psíka zachytáva archívna reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy