Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Investigatívny tím pokračuje už mesiac v práci Jána Kuciaka: Dostali sme sa ešte ďalej ako sme si mysleli
Zdielať na

Investigatívny tím pokračuje už mesiac v práci Jána Kuciaka: Dostali sme sa ešte ďalej ako sme si mysleli

BRATISLAVA / Už mesiac pracujú spoločne ako jeden tím. Za ten čas prišli na závažné odhalenia rôznych biznisov a prepojení v našej krajine. Medzinárodný tím investigatívnych novinárov veľkých slovenských redakcií pokračuje v práci nebohého novinára Jána Kuciaka. A dnes sú už na stope aj ďalším veľkým veciam.

"Dostali sme sa ešte ďalej, ako sme si mysleli," povedal Peter Bárdy, šéfredaktor portálu Aktuality.sk. Takto jednoducho by sa dala zhodnotiť naopak mimoriadne náročná mesačná práca medzinárodného investigatívneho novinárskeho tímu. Toho, ktorý sa rozhodol pokračovať v započatej práci zavraždeného novinára Jána Kuciaka. 

Krvopotná práca

Prelustrované stovky databáz. Pátranie nielen v domácich, ale aj zahraničných, verejných aj neverejných zdrojoch. Odhalené prepojenia pochybných podnikateľov na vplyvných ľudí. Aj to je výsledkom náročnej novinárskej práce, zhmotnenej v publikovaných článkoch.

Na začiatku bol ten, ktorý nestihol dopísať samotný Ján Kuciak. Ten, ktorý vyprovokoval ľudí protestovať v uliciach. Priniesol odhalenia o prepojení talianskeho podnikateľa Antonina Vadalu na najbližších ľudí expremiéra Fica. Štátnu radkyňu Máriu Troškovú, či tajomník bezpečnostnej rady štátu Viliama Jasaňa. Dnes už Trošková nie je radkyňou, Jasaň tajomníkom bezpečnostnej rady, Fico premiérom a Vadala je obviňovaný z obchodovania s kokaínom.

Žiadne konšpirácie

"My nehľadáme prepojenia na politiku alebo funkcie. My sa venujeme trestnej činnosti, ktorú na Slovensku páchajú organizované skupiny a z toho nám vychádzajú prepojenia, ktoré my dopredu nevieme identifikovať," vysvetľuje Bárdy. 

Závažné podozrenia tak po zverejnených informáciách vzbudil článok o bývalom prešovskom županovi Petrovi Chudíkovi, ktorý si mal podľa investigatívcov kúpiť firmu od muža spájaného s podsvetím. Či už je to prepojenie a prieniky albánskych a talianskych podnikateľov, alebo posledný publikovaný článok o exposlancovi Mosta-Híd, Igorovi Sidorovi, ktorý chcel stavať s Vadalom rezort na Hvare, či ďalšie zistenia. Tých vecí je podľa Bárdyho naozaj veľa. 

Suplujú vyšetrovacie orgány

Komentátor portálu noviny.sk Arpád Szoltés, ktorý je súčasťou investigatívneho tímu, upozorňuje na to, že takáto práca novinárov supluje vyšetrovacie orgány, ktoré v minulosti nevideli, alebo len nechceli vidieť rôzne prepojenia. Otázne je, ako sa k informáciám zachovajú kompetentní po ich zverejnení. "Tu žiadna kauza nemá nikdy reálne trestnoprávne následky. Ak sa to ani teraz nezmení, tak celý ten parlament, vláda a celá justícia je úplne zbytočná, pretože jednoducho nefungujú." 

Hovorkyňa generálnej prokuratúry, Andrea Predajňová, naopak tvrdí, že každej relevantnej informácii, ktorá môže mať trestnoprávny charakter, venujú maximálnu pozornosť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy