Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Tomáš Drucker o osude policajného prezidenta a ďalších plánoch
Zdielať na

Tomáš Drucker o osude policajného prezidenta a ďalších plánoch

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V diskusnej relácii Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) - Sobotné dialógy predstavil nový minister vnútra Tomáš Drucker plány, ktorých snahou bude odpolitizovanie polície. Nový zákon o voľbe a odvolaní policajného prezidenta a šéfa policajnej inšpekcie by sa mohol dostať do parlamentu už na najbližšej schôdzi. Jeho predstavy kritizoval podpredseda opozičného hnutia Sme rodina Milan Krajniak.

Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) sa už zoznámil s návrhom novej legislatívy o výbere, voľbe a odvolávaní policajného prezidenta a šéfa policajnej inšpekcie, ktorá má zaistiť, že nebudú priamo prepojení s ministerstvom vnútra. Na pondelok zvolal pracovnú skupinu k tomuto návrhu zákona. Podľa jeho slov je tu snaha odpolitizovať políciu.

"Nad touto silovou zložkou však musí byť aj kontrola, nemôžeme vytvoriť štát v štáte, preto takúto zmenu treba pripraviť dobre," tvrdí Drucker. Podpredseda opozičného hnutia Sme rodina Milan Krajniak si myslí, že legislatívne zmeny situáciu nepomôžu zmeniť. Myslí si, že Drucker by mal prezidenta policajného zboru Tibora Gašpara odvolať.

Nie politici, ale oligarchovia 

Druckerovi Krajniak povedal, že keď si bude myslieť, že má pravdu, nebude zneužívať, že Drucker nemá v oblasti ešte prehľad a nebude ho tlačiť do vecí, ktoré štátu nepomáhajú. "Ja si nemyslím, že hlavný problém policajného zboru je dnes odpolitizovanie. To bolo pred 15 rokmi, keď si tam politici dosadzovali. Dnes je problém to, že ten rezort treba odoligarchizovať, že tam majú konkrétne záujmové skupiny čiže oligarchovia dosadených svojich ľudí,“ dodal Milan Krajniak. Ak toto bude Drucker riešiť, bude mať podľa Krajniaka ich podporu, dodal.

Kontrolný výbor

Zriadenie monitorovacieho výboru parlamentu, ako kontrolného orgánu, je podľa Druckera možné po dohode väčšiny. "Nikdy som nemal žiadny problém s kontrolnou funkciou. Nemal by som žiadny problém, aby existoval nejaký dohľad alebo kontrola,“ povedal Drucker. Krajniak pripomenul, že opozícia niekoľkokrát navrhovala zriadenie takýchto výborov.

Nevylučuje úplatky 

Drucker povedal, že ak sú štatistiky, že ľudia dávajú úplatky 10 eur lekárom, tak je pravdepodobnosť, že úplatky sa dávajú aj vo vyšších miestach. Drucker vníma požiadavky verejnosti i prezidenta SR Andreja Kisku na vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, na vyšetrenie zistení Jána Kuciaka a na výmenu prezidenta policajného zboru Tibora Gašpara. Tento mediálny a spoločenský tlak nie je podľa jeho slov vôbec príjemný. 

Ak je na neho kladená požiadavka, že má byť nestranný a má byť zodpovedný za svoje konania, tak sa, ako konštatoval, nemôže rozhodnúť len na základe tlaku. Na otázku, či sú policajný prezident Tibor Gašpar a štátna tajomníčka ministerstva vnútra Denisa Saková dôveryhodné osoby, Drucker odpovedal, že v súčasnosti nemá vytvorený názor na to, aby sa k tomu vedel vyjadriť. Opakovane zdôraznil, že na rozhodovanie sa potrebuje detailne oboznámiť so skutočnosťami, zistiť fakty.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy