Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Masívne vzbury v Barcelone, vzduchom lietali obušky, demonštranti pálili portréty kráľa
Zdielať na

Masívne vzbury v Barcelone, vzduchom lietali obušky, demonštranti pálili portréty kráľa

ŠPANIELSKO / Viac ako 20 ľudí skončilo v opatere lekárov po zásahu polície počas vzbúr. Tie boli reakciou na obžalobu katalánskych politikov zo vzbury.

Davy demonštrantov v Katalánsku sa dostali do stretov s políciou po tom, čo najvyšší súd Španielska obvinil 25 katalánskych lídrov zo vzbury, sprenevery a odopretia poslušnosti štátu. V prípade odsúdenia im hrozí 30 rokov za mrežami. V Barcelone v piatok v noci počas zrážok s políciou utrpelo zranenia viac než 20 osôb. Demonštrácie sa konali aj v iných častiach Katalánska.

Najvyšší súd tiež nariadil zadržanie piatich ďalších katalánskych lídrov bez možnosti prepustenia na kauciu. Súdiť ich chce za zapojenia sa do zakázaného októbrového referenda o nezávislosti regiónu. Jedným zo zadržaných je aj Jordi Turull, o ktorom mal katalánsky parlament v sobotu hlasovať v rámci volieb nového regionálneho prezidenta, hoci to teraz nie je isté. Ďalší separatistickí lídri sú už rovnako v španielskej väzbe alebo v exile v zahraničí.

Sudca obžaloval 13 katalánskych lídrov zo vzbury, medzi nimi je aj Jordi Turull, ktorý sa mal stať novým predsedom katalánskej vlády. Momentálne je podľa denníka El País vo väzbe.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy