Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Autizmus je pravdepodobnejší u detí, ktorých stará mama fajčila
Zdielať na

Autizmus je pravdepodobnejší u detí, ktorých stará mama fajčila

LONDÝN / Vedci z Bristolskej univerzity uskutočnili výskum, do ktorého bolo zapojených 14 500 ľudí narodených v 90. rokoch. Skúmali dopad fajčenia na vývoj plodu a výsledky prekvapili. Na rozvinutie autizmu, resp. poruchy autistického spektra, má vplyv už fajčenie starej matky.

O škodlivosti fajčenia v tehotenstve nie je pochýb už dávno. V rannom štádiu zasahuje mitochondriálnu aj nukleárnu DNA. Fajčenie dokáže zničiť nespočetné "posilňovače" obsiahnuté v každej bunke. Mitochondrie sa pritom na budúce generácie prenášajú len cez vajíčka matky. Zásadným zistením je však to, že už stará matka ovplyvňuje zdravie svojich vnúčat, ak v tehotenstve fajčí.  "Mitochondriálne mutácie DNA  často nemajú zjavný účinok u samotnej matky, ich dosah sa môže zvýšiť pri prenesení na jej deti," uvádza v štúdii profesor Marcus Pembrey.

Vystavenie matky účinkom tabaku, kým bola v maternici, má podľa výskumu vplyv na rozvinutie autizmu, resp. porúch autistického spektra u jej dieťaťa. Týka sa to predovšetkým dievčat. Ak stará matka počas tehotenstva fajčila, pravdepodobnosť, že deti jej dcéry budú trpieť autizmom, sa zvyšuje o 53 percent. Navyše, u dievčat stúpla pravdepodobnosť, že budú mať chabé komunikačné schopnosti a slabé povahové vlastnosti. Autori priznávajú, že nedokážu vysvetliť, prečo je vo výsledkoch rozdiel medzi pohlaviami.

Diagnózy autistického spektra sa vyskytujú omnoho častejšie, ako pred pár dekádami. Za nárastom je určite aj zmena diagnostiky a väčšie povedomie o tejto poruche, čo má za následok, že ju diagnostikujú aj deťom, u ktorých by ju v minulosti prehliadli. Nárast sa však pripisuje aj negatívnym environmentálnym zmenám, ktoré majú dopad na ľudské zdravie.

Pozrite si archívnu reportáž o negatívnom dopade pasívneho fajčenia.

Súvisiace články