Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
VIDEO: Bocianom našli novú rodinu. Televízia JOJ bola pri tom
Zdielať na

VIDEO: Bocianom našli novú rodinu. Televízia JOJ bola pri tom

KAMENICA NAD CIROCHOU / Mali iba tri týždne, keď ich rodičia vyhodili z rodného hniezda. Reč je o dvoch bocianích mláďatách. Pracovníci Štátnej ochrany prírody v Medzilaborciach však malé bociany zobrali pod ochranné krídla a dokonca im našli aj adoptívnych rodičov. Televízia JOJ bola s kamerou boli pri tom.

Asi trojtýždňové bociany. Rodičia ich vyhodili z hniezda. Jedno v Slovenskej Volovej, druhé v Hažíne nad Cirochou. Podľa najznámejšieho slovenského bocianológa, keď bocianí rodičia zistia, že pre nedostatok potravy bude s výchovou mláďat problém, najmenšie vyhodia. "To je zákon prírody. Nebudú trápiť seba ako rodičov, nebudú trápiť ostatných hladom, vyhodia ho drsným spôsobom, ale majú postarané, že ostaté prežijú," vraví bocianológ Miroslav Fulín. 

Výdatný jedálniček 

Bocian patrí k náročným stravníkom. Každému museli denne zabezpečil pol kila potravy. Prvé dni to boli vajíčka natvrdo, neskôr mleté kuracie mäso, ryby, no tiež slimáky či dážďovky. Keď podrástli, pracovníci sa rozhodli vrátiť ich späť do prírody. Do pôvodného domova ich dať nesmeli. V Kamenici nad Cirochou našli každému adoptívnych rodičov.

"Horšie by bolo, ak by sme ho dali do toho hniezda, kde ho vyhodili. Tí to majú spočítané, nie, my sme sa ho zbavili, tu toho štvrtého nechceme," vysvetľuje nekompromisné pravidlá prírody Fulín. 

Aktívne hniezda 

Keďže bociany vyložili do aktívnych hniezd, po vyletení by sa mali pripojiť k ostatným voľne žijúcim jedincom. A v auguste by si tak spolu s nimi mali nájsť cestu do Afriky.

Hovorí sa, že kde je veľa bocianov, tam sú dobrí ľudia. V Kamenici nad Cirochou majú až 11 bocianích hniezd, pričom na Slovensku je iba 5 obcí s počtom bocianích hniezd viac ako 10.

Pozrite si skoršiu reportáž o krúžkovaní bocianoch: 

Súvisiace články