Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kone a pálky. Konské pólo začína byť u nás populárnejšie
Zdielať na

Kone a pálky. Konské pólo začína byť u nás populárnejšie

Archívne video

EBREICHSDORF / Hra džentlmenov alebo ak chcete šport kráľov. Aj toto sú prívlastky, ktoré sa určite hodia ku konskému pólu. Pokojne k tomu môžeme dodať, že vďaka tejto hre sa stretnú celé rodiny, priatelia a známy pri pohári dobrého šampanského a ochutnávajú kvalitné jedlo. Už po dvanástykrát sa cez tento víkend konali oficiálne medzinárodné majstrovstvá Slovenskej republiky v póle.

Hovorí sa, že konské pólo je najdrahší šport na svete. Dokonca drahší, ako formula jeden či golf. "Tento šport má pôvod v aristokracii, mohli si ho dovoliť hrať len ľudia, ktorí mali koňov na dvore a to boli väčšinou tí, ktorí mali peniaze," vysvetľuje Peter Godányi, riaditeľ turnaja. 


Pravidlá sú veľmi jednoduché. "Všetci Slováci poznajú hokej, a toto je hokej, len na koňoch," pokračuje riaditeľ. Narozdiel od hokeja je práve kôň rešpektovaným hráčom, nutná je prilba a namiesto hokejky sa používa "pálka". "To slovenské názvoslovie nie je ešte stabilizované, je to vlastne polostick, polomalet, po anglicky," hovorí Godányi. 

Úspešným slovenským hráčom je aj Martin Magál, syn legendárnej herečky Kamily Magálovej, ktorá syna prišla na turnaj podporiť. "Fascinuje ma tá kombinácia rýchlosti, kontaktnosti a nebezpečenstva a to spojenie koňa s jazdcom a aj to, že ide o najstarší tímový šport na svete," povedal Magál. 

Hra stará viac ako 2 500 rokov je stále viac a viac obľúbená aj medzi Slovákmi, turnaj sa však konal v susednom Rakúsku v prekrásnom prostrední zámku, jeho majiteľ je tiež hráčom konského póla. "Začal som hrať pólo, keď som mal 49 rokov, som tu najstarší hráč," hovorí barón Richard Drasche - Wartimberg. 

Súvisiace články