Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Sudca rozhodol v prípade Juraja H., ktorý je obvinený zo zabitia muža na Obchodnej
Zdielať na

Sudca rozhodol v prípade Juraja H., ktorý je obvinený zo zabitia muža na Obchodnej

BRATISLAVA / Po tragickej smrti muža z Filipín, ktorého údajne dobil mladík z Dunajskej Stredy, polícia útočníka znovu zadržala a obvinila ho zo zabitia. Polícia ho tak zadržala po druhýkrát. Pred týždňom ho zadržali priamo na mieste činu, no prokurátor neprijal návrh vyšetrovateľa na vzatie do väzby. Podľa denníka N v nedeľu prokurátor podal návrh na jeho vzatie do väzby. Obvinený Juraj H. sa v pondelok dozvedel či bude väzobne stíhaný.

Sudca Okresného súdu Bratislava I v pondelok rozhodol o tom, Juraj H. bude väzobne stíhaný z brutálneho útoku. Kým sa muž postavil pred sudcu bol v cele policajného zaistenia. Súd po viac ako hodinovom pojednávaní rozhodol, že podozrivý muž bude väzobne stíhaný.  "A to z dôvodov takzvanej preventívnej väzby - to jest z dôvodnej obavy, že by pokračoval v trestnej činnosti," uviedol Pavol Adamčiak hovorca Krajského súdu.  

Podľa informácií TV JOJ bolo pojednávanie veľmi emotívne. Zúčastnila sa ho aj rodina zosnulého Henryho. Mlčky so slzami v očiach kráčali po chodbách súdu. Rodine nebohého Henryho, ktorá po celý čas sedela na chodbe súdu a čakala na verdikt nič nepovedal. Aj keď pred médiami Juraj svoj čin oľutoval. "Veľmi ma to mrzí," to boli slová, s ktorými obvinený vychádzal z miestnosti. S rodinou súcitili aj médiá. Sestra nebohého Henryho sa rozhodla pred médiami aj prehovoriť. "Je mi do plaču, no snažím sa udržať emócie, ale teraz keď som ho uvidela, zlomila mi to srdce. Ten chlap bol príliš veľký na môjho brata," vyjadrila sa. Matka, sestra a brat nebohého zostanú na Slovensku, dokým im nevydajú jeho pozostatky. 

​Kedže proti rozhodnutiu o väzobnom stíhaní nepodala ani jedna strana sťažnosť, rozhodnutie je právoplatné. Juraj H. si tak na súdny proces , na ktorom rozhodnú o jeho treste počká vo väzbe. 


K prípadu sa vyjadrilo aj Ministerstvo zahraničných vecí Filipínskej republiky. Vyjadrili úprimnú sústrasť pozostalej rodine Henryho, ktorý na Slovensku pracoval v medzinárodnej spoločnosti. Pričom uviedli, že sú myšlienkami aj modlitbami stále s rodinou. "Žialime nad stratou jedného z nás, ktorý sa v konečnom dôsledku stal hrdinom, pretože sa postavil za stranu bezbranných v krajine, ktorá ani nie je jeho," uviedol Alan Peter S. Cayetano z Ministerstva zahraničných veci. "Uisťujeme Henryho rodinu, že spravíme všetko preto, aby tí, ktorý sú zodpovední za jeho smrť, boli spravodlivo potrestaní," dodalo  ministerstvo v správe.

Druhý pokus o vzatie do väzby v prípade podozrivého Juraja H., ktorý údajne dobil na smrť Filipínčana. K incidentu došlo na Obchodnej ulici v Bratislave.  Prokurátor už žiadosť definitívne podal, informoval v nedeľu o tom Denník N. "Prokurátor krajskej prokuratúry Bratislava, podal 3.júna na Okresný súd Bratislava 1 návrh na vzatie obvineného Juraja H. do väzby a to z dôvodou, že by mohol utiecť alebo, že by pokračoval v páchaní trestnej činnosti," uviedla pre TV JOJ hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

K tragickej smrti muža sa vyjadrila aj ministerka vnútra a viacerí slovenskí politici:

K útoku došlo ešte pred týždňom v sobotu na tomto mieste, na Obchodnej ulici v Bratislave. Tridsaťšesťročný Henry, podľa medializovaných informácií, bol fyzicky napadnutý potom ako sa zastal svojich kolegýň pred obťažovaním. Po útoku zostal v bezvedomí ležať na zemi. Privolaní policajti a záchranári ho 30 minút oživovali. S vážnymi zraneniami ho potom previezli do nemocnice, kde ho uviedli do umelého spánku. Muž ale koncom tohto týždňa v nemocnici zraneniam podľahol. 

Policajti zakrátko zadržali podozrivého 28 ročného Juraja H. z okresu Dunajská Streda a umiestnili ho do policajnej cely. Vyšetrovateľ ho obvinil z ublíženia na zdraví a výtržníctva, zároveň spracoval podnet na jeho väzobné stíhanie. Službu konajúci okresný prokurátor tento návrh neakceptoval. Po smrti Filipínca si prípad zobral vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície. Právnu klasifikáciu zmenil na obvinenie zo zabitia.

Polícia na svojom Facebookovom profile oznámila, že muža v súvislosti s tragickým prípadom smrti Filipínca v centre Bratislavy opätovne zadržala: "Muž bol už predtým obvinený. Po smrti cudzinca bola právna kvalifikácia zmenená na obvinenie zo zabitia.

"Muž bol zadržaný už pred týždňom policajtmi priamo na mieste činu, avšak návrh vyšetrovateľa na vzatie do väzby nebol vtedy akceptovaný prokurátorom. Aj po druhom zadržaní je teraz na rade prokuratúra, ktorá rozhodne o tom, či zostane vo väzbe alebo nie, uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová

Obvinenému Jurajovi v prípade preukázania viny hrozí trest odňatia slobody na 7 až 12 rokov. Kolegovia z firmy mladého cudzinca, po jeho tragickej smrti spustili finančnú zbierku pre jeho rodinu, ktorá podľa informácií na sociálnej sieti by už mala byť na Slovensku.  "Jeho rodina si musela kúpiť letenky, predpokladám, že im aj záleží na tom odviesť jeho telo. Pokiaľ viem, tak pracujú aj na civilnej žalobe, na čo tiež budú potrebovať peniaze. ," uviedla žena na facebooku.  Viac informácií o stave zbierky pre rodinu sa dozviete v reportáži TV JOJ. 

Juraj H. bol pôvodne obvinený len z výtržníctva:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy