Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Miesto v Bratislave, kde Slovák zabil Filipínca, je dlhodobo známe násilnosťami
Zdielať na

Miesto v Bratislave, kde Slovák zabil Filipínca, je dlhodobo známe násilnosťami

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Polícia zadržala muža z Dunajskej Stredy ktorý v Bratislave zaútočil na mladého Filipínca - ten potom zraneniam podľahol. Podľa denníka N prokurátor pravdepodobne podá návrh na jeho vzatie do väzby. Prípad sa stal pred týždňom na Obchodnej ulici. Miestni obyvatelia sa však na množiace sa násilnosti sťažujú už dlhodobo.

Nielen grafity a vizuálny smog trápia obyvateľov Obchodnej ulice. V nočných hodinách sa tu zgrupujú alkoholom potúžení ľudia, počuť rinčanie skla a často aj krik a volanie o pomoc. Je celkom bežné, že mladí ľudia konzumujú alkohol priamo na ulici a fľaše rozbíjajú o fasády domov. Polícia vraj nad tým iba prižmuruje oči. Na ulici pravidelne dochádza k prejavom vandalizmu a rušeniu nočného pokoja.

Po zotmení Obchodná pripomína skôr geto než centrum metropoly. Viacerí obyvatelia priznávajú, že večer majú strach vyjsť von. Priamo pod ich oknami sa odohrávajú potýčky, ktoré veľakrát končia bitkou. "Minulý týždeň som nahlasovala bitku, predtým som počula, že tu ľudia vykrikujú, že polož ten nôž," opisuje Barbora, obyvateľka ulice.

Mestská polícia sa bráni tomu, že by dôsledne nezasahovala proti výtržnostiam: "Len v minulom roku sme tu riešili 160 rôznych udalostí," hovorí Peter Pleva, hovorca mestskej polície. Za údajnú nečinnosť však čelí kritike aj štátna polícia: "Výkon hliadok a časovanie je plánované flexibilne," hovorí Michal Szeiff, hovorca KR PZ Bratislava.

Situáciu na Obchodnej monitorujú dve kamery, ani to však zrejme nestačí. Polícia chce zvýšiť bezpečnostné opatrenia v historickom centre. Deje sa tak po brutálnom útoku, pri ktorom zomrel mladý Filipínec. Tento tragický prípad najlepšie ilustruje, aká naliehavá je potreba zabezpečenia verejného poriadku v tejto časti hlavného mesta.

Podľa miestnych by sa prísnejšou a častejšou policajnou kontrolou mohlo zabrániť aj najnovšej tragédii:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy