Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Keď pravé ucho nevie, čo počuje ľavé. Zvuková ilúzia rozdelila ľudí
Zdielať na

Keď pravé ucho nevie, čo počuje ľavé. Zvuková ilúzia rozdelila ľudí

WASHINGTON / Žiadne z ponúkaných riešení nie je ani správne, ani nesprávne. To je názor odborníka na najnovšiu zvukovú ilúziu, ktorá rozdelila ľudí na dve skupiny. Pri prehratí záznamu počujú dve, na prvé počutie úplne odlišné slová.

Zatiaľčo niektorí pri prehratí zvuku počujú jednoznačné Laurel, iní by dali ruku do ohňa za to, že to slovo znie Yanny. Zvukový záznam vyvolal na sociálnych sieťach obrovský záujem a zároveň rozdelil ľudí na dve približne rovnaké skupiny. O niečo väčšia časť počuje prvú možnosť. 

Odborníci sa pri sledovaní debát veľmi dobre zabávajú. Tvrdia, že ľudia sa stali obeťou audio ilúzie, ktorá je podobná tým optickým. "Je toto váza, alebo tváre dvoch ľudí otočených oproti sebe? V skutočnosti nie je ani jedna odpoveď správna. Je to zhluk pixelov v mobile, ktorý sa snaží váš mozog interpretovať. V závislosti od toho, čomu venujete pozornosť sa stanú vázou, či dvoma tvárami," vysvetľuje Mario Svirsky, odborník na sluch.

Podľa lingvistu Bena Zimmera slovo Yanny počujú ľudia, naladení na vyššie frekvencie. "Keď sa nad tým zamyslíte, je to šialené. Dvaja ľudia, sediaci vedľa seba a počúvajúci ten istý zvuk môžu počuť niečo úplne odlišné." 

Zaujímavé je aj to, že autorom tohto zvuku je profesionál, živiaci sa svojim hlasom. Pred jedenástimi rokmi toto slovo načítal operný spevák pre heslo vavrím, čiže po anglicky Laurel. Na módnej vlne audio ilúzie sa okamžite pokúsilo zviesť aj viacero politikov, vrátane Bieleho domu.

Za vtipného chcel byť dokonca aj sám prezident, ktorý vraj na zázname počuje úplne iné slovo. Podľa Trumpových kritikov však týmto krokom Biely dom celú zábavu iba pokazil.

Súvisiace články