Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pracovať pred desiatou ráno je mučenie, tvrdí doktor z Oxfordskej univerzity
Zdielať na

Pracovať pred desiatou ráno je mučenie, tvrdí doktor z Oxfordskej univerzity

PARÍŽ / Pracovať pred 10:00 doobeda je utrpenie, tvrdí doktor Paul Kelley z Oxfordskej univerzity. Podľa neho žijeme v spoločnosti s krutým nedostatkom spánku a to, ako nás nútia pracovať v skorých ranných hodinách vraj pripomína mučenie.

Naše telo je nastavené na cyklus, ktorý nemôže byť zmenený. Kelley dokonca tvrdí, že by študenti mali začať s učením až v 11:00. Niektorí by ale nesúhlasili. Tak napríklad generálny riaditeľ spoločnosti Apple, Tim Cook, alebo zakladateľ Twitteru Jack Dorsey vyznávajú príslovie ranné vtáča, ďalej doskáče a rozhodne sa necítia byť mučení a ani neproduktívni. 

Nová americká štúdia ale ukazuje, že jedna noc zlého spánku znižuje rovnakým spôsobom citlivosť na inzulín ako šesť mesiacov stravovania bohatého na tuk. Tým sa zvyšuje riziko cukrovky a obezity. Inzulín je hormón, ktorý udržuje hladinu cukru v krvi. Keď sa naň telo stáva menej citlivým, je nútené ho vyrábať viac, aby udržalo hladinu glykémie na stabilnú rovnováhu. Ak sa teda zle vyspíte, následky môžu byť omnoho väčšie ako len kruhy pod očami. 

Vedci sa zhodujú na tom, že ďalšie štúdie budú musieť identifikovať príčiny vzájomného pôsobenia spánku a stravovania. Pre praktických lekárov to znamená, že musia svojim pacientom zdôrazniť význam spánku. Mnoho pacientov si uvedomuje význam vyváženej stravy, ale musia mať aj jasnú predstavu o tom, ako je spánok dôležitý pre udržanie rovnováhy v tele. 

Súvisiace články