Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Obec rúca predsudky. Rómsku hliadku nepotrebujú, kriminalita je tam nulová
Zdielať na

Obec rúca predsudky. Rómsku hliadku nepotrebujú, kriminalita je tam nulová

MALÝ SLAVKOV / Kým v iných obciach v osadách už naplno pracujú Miestne občianske poriadkové služby, v Malom Slavkove (okres Kežmarok) napriek tomu, že polovica obyvateľov je rómska, o zriadenie takejto hliadky ani nepožiadali. Nemohli. Trestná činnosť je tam totiž nulová.

Chlapi z rómskych osád po novom pôsobia v Miestnej občianskej poriadkovej službe. Robia poriadky medzi svojimi, sú síce prísni ale zároveň pomáhajú nielen osadníkom, ale aj samotným policajtom. Rómskych občanom pomáhajú, radia a dozerajú aj na ich bezpečnosť. V praxi sa ich práca naozaj osvedčila. Obec Malý Slavkov je ale výnimočná. Napriek tomu, že polovicu obyvateľov tvoria Rómovia, hliadka tam nie je potrebná. 

"Bolo by asi opovážlivé od nás žiadať na to peniaze, keď u nás nie je žiadna trestná činnosť," hovorí s úsmevom starosta obce, Ladislav Oravec. "Policajti nás chvália, že tu nie je žiadna kriminalita, že sme tu slušní Rómovia," vraví Jozef Pompa, ktorý v obci býva. Jednou z podmienok žiadosti o Miestnu občianku poriadkovú službu je vypísanie trestnej činnosti v danej oblasti. Keďže starosta takú evidenciu žiadnu nemal, požiadal o záznamy štátnu políciu. 

Odpoveď ho prekvapila. Za posledných 5 rokov policajti nemali čo napísať, nedošlo v obci dokonca ani len k priestupku. V obci vládne pokoj, po dohode zrušili aj miestnu krčmu a zriadili tam radšej škôlku. Problémy v obci robia iba nepozvaní návštevníci. "Keď cudzí prídu do dediny. Chodia s autami, o ničom som nevedel a už som sa ráno dozvedel, že sa dobýjali do domu," hneval sa Pompa. 

Práve kvôli cudzím chlapi chcú hliadkovať. Starosta sa tomu nebráni a skúsi aktivačné práce. "My by sme chodili štyria chlapi po dedine a nepustili by sme ich sem," vysvetľuje Pompa. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy