Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Peter Pellegrini je mužom mnohých funkcií. V slovenskej politike nemá obdobu
Zdielať na

Peter Pellegrini je mužom mnohých funkcií. V slovenskej politike nemá obdobu

BRATISLAVA / Predseda vlády Peter Pellegrini stihol v krátkom čase to, čo väčšina z nás ani za celý život. Napríklad, len počas tohto roka, teda za štyri mesiace si stihol na svoje konto pripísať presne štyri funkcie.

Podpredseda vlády, minister kultúry, predseda vlády a už aj minister vnútra. To všetko stihol dosiahnuť Peter Pellegrini len počas tohto roka za necelé štyri mesiace. "Štyri funkcie no, to už na ten krátky čas je to paradox a myslím si, že to nemá v slovenskej novodobej histórii v politike obdobu," tvrdí politický analytik POLIS-u, Ján Baránek.

Štyridsaťdvaročný Banskobystričan odštartoval svoju raketovú kariéru v roku 2002 na pozícii asistenta. Následne bol poslancom, štátnym tajomníkom ministerstva financií, no a o dva roky na to už obsadzuje pozíciu ministra školstva, na ktorú vraj aj najradšej spomína: "Mám taký, keď mám pravdu povedať aj nadľahčene pavlovov reflex, že nech už dnes pôjdem do akejkoľvek školy, okamžite sa mi zazdá, že som ministrom školstva. A už to tam riešim a úradujem a s učiteľkami diskutujem, že čo by bolo treba zlepšiť."

Paradoxom je, že v jeho najobľúbenejšej funkcii bol len päť mesiacov, keďže ministerský lukratívny flek nahradil ešte lukratívnejším. Koncom novembra 2014 sa stáva predsedom parlamentu. Neskôr podpredsedom vlády a aktuálne jej predsedom. "Rozhodne je pozitívne, že na rozdiel od svojich straníckych kolegov, ktorí v panike a hystericky vykrikujú, že sa máme všetci konečne upokojiť, Peter Pellegrini predkladá nejakú konkrétnu víziu svojho fungovania. Iná otázka je, ako ju bude schopný naplniť. Či to nedopadne ako jeho automatizácia verejnej správy, kde máme jeden veľmi zlý web za veľmi veľa peňazí," tvrdí politický komentátor Arpád Soltész.

Peter Pellegrini už bol asistentom, poslancom, či štátnym tajomníkom, šéfoval trom ministerstvám a stihol aj dve najvyššie štátne funkcie. Po tom všetkom v rebríčku pozícií mu zostáva už len jedna vyššia priečka, na ktorú by mohol šplhať. Funkcia prezidenta. "Ja naozaj po tom netúžim, som mladý dynamický človek manažérskeho typu a nie som si istý, či by mal pozícia pána prezidenta až tak uspokojovala," priznáva Pellegrini a dodáva: "Ja mám rád také výzvy a skôr dynamický charakter práce."

Možno by ho viac uspokojila funkcia ministra pôdohospodárstva, keďže práve z nej by to mal celkom blízko k jeho veľkej záľube, ktorou sa netají ani na sociálnych sieťach. A tou je jazda na traktore.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy