Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Mladá žena zomrela na prepracovanie, nadrobila si neskutočné množstvo hodín
Zdielať na

Mladá žena zomrela na prepracovanie, nadrobila si neskutočné množstvo hodín

Archívna reportáž

TOKIO / Japonka zomrela na prepracovanie po tom, ako si nadrobila až 159 hodín nadčasov za mesiac.

Zamestnankyňa verejnoprávnej japonskej televízia NHK zomrela na prepracovanie. V priebehu jedného mesiaca si odpracovala 159 hodín nadčasu. Miwa Sado zomrela na zlyhanie srdca v júli 2013.

Až teraz sa jej príbeh dostal na verejnosť, keď ho zverejnila samotná televízia. Očakáva sa, že smrť 31-ročnej ženy vyvinie tlak na japonské úrady, aby riešili veľký počet úmrtí, ktoré pripisujú množstvu nadčasov, ktoré Japonci odpracujú. O prípade informoval The Guardian.

Tento prípad nie je v Japonsku ojedinelý. V apríli 2015 zomrela 24-ročná Matsuri Tajahashi. Úradníci uviedli, že jej smrť zapríčinili taktiež nadčasy. Niekoľko dní pred smrťou na sociálnej sieti uviedli "chcem zomriet" alebo "Som fyzicky a mentálne rozbitá."

Tieto prípady spustili vlnu kritiky a diskusie o pracovných postupoch v Japonsku. Donútili premiéra Shinzó Abeho, aby začal o tejto problematike uvažovať. Vláda navrhuje obmedziť mesačné nadčasy na sto hodín a zaviesť sankcie pre spoločnosti, ktoré tieto limity prekročia.

Vláda má pre smrť z prepracovania aj pomenovanie. Ide o výraz "karoši". Vláda minulý rok uviedla že jeden z piatich zamestnancov je vystavený riziku smrti z nadmernej práce. Podľa vlády viac ako 20 percent firiem uviedlo, že v období od decembra 2015 do januára 2016 niektorí ich zamestnanci mali viac ako 80 hodín nadčasov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy