Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Keď sa vám táto malá krvilačná šelma dostane do auta, máte poriadny problém
Zdielať na

Keď sa vám táto malá krvilačná šelma dostane do auta, máte poriadny problém

BRATISLAVA / Sú malé, no napriek tomu dokážu spôsobiť veľké škody. Kuny rady vlezú pod kapotu áut a robia tam šarapatu. Spôsobujú to aj stále nízke nočné teploty. Chcú sa zohriať, ale aj čo-to poobhrýzať. Doplatil na to aj náš kolega zo športu.

Parkovanie v podzemnej garáži v blízkosti lesa a k tomu stále chladné dni aj noci. To sú dôvody, prečo sa na takom mieste môžu pohybovať kuny. Okrem toho, týmto malým zvieratkám gumové diely auta chutia a dokonca aj voňajú. Môžu však spôsobiť až fatálne dôsledky. Na ich ostré zuby doplatil aj redaktor zo športu Vlado Zápala. Problém s jeho autom sa prejavil okamžite počas cesty z práce. Vozidlo mu už neťahalo akoby malo. "Išiel som do servisu, zistili pri servisnej prehliadke, že bola prekusnutá nejaká hadička. A povedali mi, že asi to urobil nejaký hlodavec. Takže asi to bola tá kuna," hovorí Vlado Zápala.

A toto je zrejme ona. Potulovala sa po parkovisku medzi autami aj v okolí našej televízie. Plachosť pred ľuďmi akoby stratila a utekala neustále smerom k autám. "Oni sú také hravé tie kuny, oni si vytvoria v tom motorovom priestore hravý priestor," potvrdzuje schopnosti kuny opravár vozidiel Stanislav Sklenica a odborník  Imrich Šuba z riditeľstva Slovenskej poľovníckej komory tvrdí, že to teda naozaj neviniatko nie je: "Je to malá šelma, ktorá je nesmierne krvilačná. Možno, že práve tieto neskoré mrazy, ktoré boli, tak to teplo jej vyhovovalo."

Oprava auta šporťáka Vlada Zápalu stála len 50 eur. Kuna ale podľa odborníka dokáže spôsobiť oveľa väčšiu škodu a to až z vážnymi dôsledkami. Napríklad bez problémov prehryzie prívodové káble do motora. "Je to nebezpečné v tom, keď vám naraz pri predbiehaní auto prestane ísť, tak sa môže stať aj kolízia. Na diaľnici nemáte kde zastať," tvrdí opravár.

Prehryznúť môže hadičky od klimatizácie, ale aj prívody paliva, v dôsledku čoho začne unikať benzín a nafta. A ak prehryzie dôležitú elektroinštaláciu, auto už nemusí ani naštartovať. "A najhoršie sú brzdové hadičky, keď vám prekusne. Tak vtedy je to nebezpečné na brzdách. Lebo to sú dvojstupňové brzdy. Šliapnete 3 krát na brzdu a vtedy prestane účinkovať brzda," dodáva opravár.

Kuna ale môže podľa odborníka spôsobiť aj fatálne dôsledky ako napríklad samovznietenie auta: "Keby zoskratovali, že spoja plus mínus káble prekúše prívod na elektriku, tak vtedy môže aj vyhorieť auto."

A tu už hovoríme aj o veľkej finančnej strate, čo zohľadňujú už aj poisťovne: "Takéto škody nám motoristi nahlasujú pomerne často. Iba v našej spoločnosti sa počet takýchto škôd počíta ročne na stovky. Preto je takéto poškodenie u nás už v základnom krytí v havarijnom poistení," potvrdila Lucia Muthová, hovorkyňa poisťovne Allianz.

Riešením na odplašenie kuny od auta sú napríklad vysokofrekvenčné odpudzovače. Tých existuje na trhu mnoho. Problém je však to, že tieto prístroje pripojené na autobatériu môžu mať vplyv na citlivú elektroniku vozidla.

Najmä Poliakom dávajú tieto malé "potvory" zabrať. Toto je ich spôsob, ako sa ich zbaviť:

Súvisiace články