Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Po zimnej olympiáde prichádza IQ olympiáda. Otestujte si logické myslenie
Zdielať na

Po zimnej olympiáde prichádza IQ olympiáda. Otestujte si logické myslenie

SLOVENSKO / Len nedávno sa skončila olympiáda a paralympiáda, a už sa chystá ďalšia. Táto však nebude meraním fyzických, ale mentálnych síl. Do IQ olympiády sa môžu zapojiť piataci až deviataci zo základných škôl, ale aj osemročné gymnáziá.

Mensa Slovensko je organizácia, ktorá združuje nadpriemerne inteligentných ľudí. Tento rok usporadúva už 8. ročník súťaže IQ olympiáda. Minulý rok sa do nej zapojilo viac ako 14 tisíc detí z viac ako 706 základných škôl a gymnázií. "IQ olympiáda je založená na logických úlohách. Cieľom nie je preveriť naučené vedomosti ale prirodzenú inteligenciu. Úlohy sú založené na logike, porovnávaní, hľadaní súvislostí, riešení," povedal koordinátor olympiády Miroslav Macko. Okrem toho sú tieto úlohy aj grafické a jazykové.

IQ olympiáda sa snaží preveriť vrodené vlastnosti a nie tie naučené. Súťaž je postupová a prebieha v troch kolách. "Prvé školské kolo je riešené online a je vymyslené tak, aby nemalo žiadnu finančnú záťaž pre školy a nie je teda ani časovo náročné. V stanovenom čase 30 minút tak majú vyriešiť 25 úloh. Po prvom školskom kole nasledujú tri regionálne kolá, ktoré sú rozdelené na východ, stred a západ, kde je pozvaných takmer 240 žiakov. Vo veľkolepom finále sa potom stretnú len tí najlepší z najlepších, ktoré sa tento rok bude konať v spolupráci so SAV na Smolenickom zámku," vysvetlila koordinátorka olympiády Daniela Metesová.

Správne riešenie nájdete na konci článku:

​Táto olympiáda ale IQ detí nemeria, porovná len ich výsledky v rámci skupiny. U tých 240 najlepších vybraných sa predpokladá IQ 130, čo je vhodné na nástup do Mensy. Mnohí z bývalých finalistov sa aj členmi Mensi stali. Určite sa nám darí pracovať s deťmi a s talentmi. Firmy by už chceli hotových ľudí ale rovnako ako pri športovcoch, ktorí sú už profesionáli, aj tu treba rozvíjať ich logiku," dodala Metesová. Koordinátori z Mensa Slovensko sa  tak touto cestou snažia objaviť talent v každom dieťati. Žiaci sa za pomoci rodičov môžu do súťaže prihlásiť do 6. apríla na webovej stránke IQ olympiády.

Pozrite si video súvisiace s článkom IQ: 

Správne riešenia k jednotlivým úlohám: úloha č.1 - riešenie C, úloha č.2 - riešenie D, úloha č.3 - 15 trojuholníkov, úloha č.4 - riešenie D, úloha č.5 - riešenie E.                                                           

Súvisiace články