Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Prekvapenie vo Francúzsku, znižujú vek povinnej školskej dochádzky zo 6 na 3 roky
Zdielať na

Prekvapenie vo Francúzsku, znižujú vek povinnej školskej dochádzky zo 6 na 3 roky

PARÍŽ / Od budúceho školského roka sa zníži vek nástupu detí do materských škôl. Vyplýva to z reformy, ktorú predstavil francúzsky prezident Emanuel Macron.

Francúzske deti budú musieť nastúpiť do materskej školy skôr. Podľa reformy, ktorú predstavil prezident Macron bude povinná školská dochádzka platiť od troch rokov. V minulom zákone museli povinnú školskú dochádzku začať deti až vo veku šesť rokov. 

Táto zmena sa ale dotkne len malého počtu detí, pretože väčšina rodičov vo Francúzsku, posiela svojich potomkov do materských škôl už od troch rokov. Vládne záznamy ukazujú, že len 2,4 percenta detí v tomto veku nechodilo do školy. Emanuel Macron sa vyjadril, že týmto krokom sa snaží znížiť nerovnosti vo vzdelávaní, keďže rodičia v chudobnejších častiach krajiny a tiež v zámorských oblastiach zapisujú deti do materskej školy zriedkavejšie. Podľa francúzskeho denníka Le Monde chodí v Paríži do týchto zariadení 93 percent trojročných detí. "Dúfam, že sa nám takouto povinnosťou podarí od školského roka 2019 napraviť tento neakceptovateľný rozdiel," uviedol prezident počas utorňajšej tlačovej konferencie. 

Medzi tri akademicky najúspešnejšie európske krajiny ale stále patrí Fínsko, Poľsko a Estónsko. V týchto krajinách začína povinná školská dochádzka vo veku sedem rokov.  

Pozrite si naše video z archívu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy