Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Sci-fi v reálnom živote. V Ženeve predstavili autá, o ktorých sa nám kedysi len snívalo
Zdielať na

Sci-fi v reálnom živote. V Ženeve predstavili autá, o ktorých sa nám kedysi len snívalo

ŽENEVA / Veľké a výkonné, maličké ale vnímavé, s benzínom, či bez. Aj takto vyzerá ponuka najdôležitejšej európskej automobilovej udalosti - 88. ročníka ženevského autosalónu. Podľa počtu noviniek nám zrejme budúcnosť už intenzívne klope na dvere.

Podľa toho, čo sa rozhodli prezentovať tento rok vystavovatelia z celého sveta vo Švajčiarsku, tak budúcnosť neklope na dvere jedným prstom v rukavičkách, ale netrpezlivo prešľapuje a na dvere búcha päsťou.

Ak by vám pred časom niekto povedal, že do auta si pôjdete oddýchnuť, asi sa mu vysmejete. Teraz ale na scénu prichádza niečo nové. Sladučko-modrý interiér, šľahačkovobiele sedadlá, tak vyzerá automobil budúcnosti, ktorý vás bude rozmaznávať.

Autá bez volantu, či s volantom, ktorý si odložíte a počas cesty si dáte šlofíka, alebo luxusné spálne na kolesách. Touto cestou sa chce uberať stále viac výrobcov. "Už aj dokonca na existujúcich modeloch je vidieť čoraz väčšiu variabilitu, čo je jeden z veľmi silných megatrendov, ktoré vidíme v celom, či už automobilovom priemysle alebo službách mobility. Zároveň sa to naozaj dostáva iba z jazdenia autom, do rôznych iných podôb, kombináciou rôznych dopravných systémov," povedal analytik Slovenského automobilového inštitútu Martin Jesný.

Autá, ktoré sledujú jazdu za vás a v prípade potreby zasiahnu, alebo im prenecháte komplet celé šoférovanie. A k niektorým vozidlám na to, aby ste si do nich sadli a s nimi odišli, vám obyčajný vodičský preukaz stačiť nebude. Rôzne lietajúce autá, či elektrické autá bez volantu sa striedali s vozidlami, ktoré mali výkon, ako všetky dopravné prostriedky dokopy v menšej dedine, či s luxusnými supermegavozidlami, na ktoré by celá slovenská rodina vrátane babky, dedka a strýka nenašetrila za celý život.

Potom by ste na výstavisku objavili autá, pri ktorých by ste si niekoľkokrát položili otázku - prečo, a čo to vlastne je?. Na podobné úlety rôznych konceptov má svoj názor ďalší úspešný Slovák v Škodovke. Ten okrem iného vytvoril krásny interiér pre koncept Vision X. "Pri tom šoukáre ja hovorím, že treba privrieť oči. Tie autá sú robené atraktívnejšie, tak aby zaujali, ale ja to prirovnávam k módnym prehliadkam. Čo sú tiež nie veľmi nositeľné, ale ukazujú trendy," myslí si dizajnér Škoda auto Peter Olah.

Ak sa v blízkej dobe dočkáme od výrobcov len mizivého percenta toho, čo tieto dni prezentujú v Ženeve, tak sa máme na čo tešiť. Určite to zmení zaužívaný spôsob dopravy. Tohtoročný autosalón môžeme zhrnúť tak, že čo sme v minulosti považovali za sci-fi, je otázkou blízkej budúcnosti.

Súvisiace články