Oblačno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Po dlhých 9 rokoch padol verdikt: Stan na Pohode nepostavili správne
Zdielať na

Po dlhých 9 rokoch padol verdikt: Stan na Pohode nepostavili správne

TRENČÍN / Osemnásty júl 2009 mal byť na trenčianskom letisku vyvrcholením hudobného festivalu Pohoda. Namiesto spevu sa však areálom ozýval plač, krik a húkanie sirén. Krátko po 16:00 hodine sa tam zrútil stan. Zomreli dvaja ľudia a mnohí sa zranili. V piatok na okresnom súde v Trenčíne padol verdikt v kauze odškodnenia organizátora festivalu.

Organizátori festivalu žiadali od muža, ktorý staval stan peniaze. V piatok padol verdikt. "Peniaze žiadame od staviteľa stanu, pretože ten podľa nášho názoru spôsobil vznik škodovej udalosti," vyjadril sa obhajca agentúry Pohoda Roman Kvasnica.

Silný vietor strhol obrovský stan 18. júla 2009. Ten padol rovno na ľudí. Na mieste zomrel 29-ročný muž a o pár mesiacov neskôr zraneniam podľahla aj 19-ročná Nikola. Záchranári vtedy ošetrili množstvo ľudí. "Stan nebol postavený v súlade s predloženou dokumentáciou," povedal Ján Podhorský z Ústavu súdneho inžinierstva Žilina. 

Policajti obvinili majiteľa nemeckej firmy, ktorá stan stavala. Hrozí mu desaťročné väzenie. Keby totiž stan podľa znalca postavili tak ako mali, nič by sa nestalo. "Pokiaľ sme robili tieto výpočty a simulácie, tak stan by tieto rýchlosti vydržal," dodal Podhorský. 

Na piatkovom pojednávaní sudkyňa vyhlásila rozsudok v prospech organizátora festivalu: "Žalovaný je povinný zaplatiť žalobcovi sumu 33 190 eur do troch dní od právoplatnosti rozsudku," vyhlásila sudkyňa na Okresnom súde v Trenčíne. "To sú peniaze, ktoré sme museli dať poisťovni, aby vôbec začala likvidovať tie nároky poškodených z toho kritického dňa," vysvetlil Kvasnica. 

Podľa slov sudkyne mala výstavbu na starosti nemecká firma. Keďže podľa znalcov nebol postavený tak ako mal, musí niesť zodpovednosť.

Takto to vyzeralo na festivale po nešťastí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy