Oblačno
23°
Bratislava
Lea
29.4.2024
VIDEO: Hazardér s dronom si z nebezpečnej blízkosti natočil pristávajúce lietadlo
Zdielať na

VIDEO: Hazardér s dronom si z nebezpečnej blízkosti natočil pristávajúce lietadlo

LAS VEGAS / Video tesného preletu malého závodného dronu nad pristávajúcim lietadlom v Las Vegas pobúrilo laickú aj odbornú verejnosť. Mnohí najprv tvrdili, že video nie je reálne a je len výsledkom dobrého strihu a trikov. Lenže podľa všetkého je video pravé a prípadom sa už intenzívne zaoberá americký Federálny úrad pre letectvo (FAA).

Na videu, ktoré sa minulý týždeň dostalo na verejnosť, môžeme vidieť, že pilot dronu sa dostal do nebezpečnej blízkosti k pristávajúcemu airbusu spoločnosti Frontier. Podľa manévrov sa s najväčšou pravdepodobnosťou jednalo o malý závodný dron, píše portál dailymail.com.

Aj ten ale môže spôsobiť problémy, ktoré by v tom najhoršom prípade viedli až k ohrozeniu posádky a cestujúcich. Porušenie zákazu prevádzkovania bezpilotných lietadiel v blízkosti letísk je preto veľmi striktne odsudzované nielen verejnosťou, ale aj majiteľmi a výrobcami dronov, na ktorých toto nezodpovedné správanie jedincov vrhá zlé svetlo.

Kedy bol záznam natočený, zatiaľ známe nie je. Fakt, že sa odohral necelých päť kilometrov pred lasvegaským letiskom, zistili nadšenci pre lietanie podľa máp, polohy Slnka a polohy pristávajúceho lietadla.

Video zverejnili minulý týždeň v uzavretej skupine 1% FPV (first-person view). Tam sa združujú piloti dronov, ktorí natáčajú veľmi blízke prelety svojich strojov okolo rôznych vecí, áut a objektov.

Po skutočnom autorovi, ktorý porušil niekoľko obmedzení a zrejme tiež federálny zákon, teraz pátra americký úrad pre letectvo v spolupráci s FBI. Incident odsúdila aj celá komunita zaoberajúce sa dronmi.

Súvisiace články